latinica  ћирилица
05/12/2016 |  07:58 ⇒ 16:18 | Autor: RTRS

Sahranjen Dražan Perendija

Na mjesnom groblju Brankovići u Rogatici danas je sahranjen bivši predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Dražan Perendija.
Dražan Perendija (foto: www.visegradlive.com) -
Dražan Perendija (foto: www.visegradlive.com)

U Domu kulture u Višegradu održana je komemoracija.

Na komemoraciji su govorili zamjenik predsjednika Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Miloš Lazović, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i ratni komandant višegradske brigade pukovnik Luka Dragičević.

Lazović je rekao da je BORS izgubila velikog aktivistu, pregaoca, borca za istinu i pravdu, jednom riječju velikog čovjeka.

O ratnom putu Perendije, njegovom doprinosu i razvoju Boračke organizacije komandant višegradske brigade Luka Dragičević rekao je da je Perendija startovao kao običan borac u trećoj četi višegradske brigade, ali da je zbog svojih sposobnosti kasnije postavljen za komandira treće čete i za komandanta bataljona u Drugoj podrinjskoj lakoj pješadijskoj brigadi.

Dražan Perendija je za zasluge zbog doprinosa u borbi i radu Boračke organizacije dobio odlikovanje BORS-a sa poveljom. Za doprinos izgradnji kompleksa manastira Dobrun i spomenika voždu Karađorđu odlikovao ga je njegova svetost patrijarh srpski Pavle.

Obavljao je dužnost predsjednika opštinske Boračke organizacije, predsjednika Predsjedništva BORS-a, direktora Društva BORS invest Fonda Republike Srpske.