latinica  ћирилица
06/12/2016 |  09:54 | Autor: RTRS

Putin odobrio novu doktrinu o informacionoj bezbjednosti

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odobrio je novu doktrinu informacione bezbjednosti Rusije, objavljeno je na zvaničnom ruskom portalu za pravne informacije.
Vladmir Putin (foto: www.kremlin.ru) -
Vladmir Putin (foto: www.kremlin.ru)

Јedan od pravaca nove doktrine je strateško odvraćanje i sprečavanje vojnih sukoba koji mogu da nastanu pri upotrebi informacionih tehnologija.

„Strateški cilj osiguravanja informacione bezbjednosti u oblasti strateške stabilnosti i ravnopravnog strateškog partnerstva je stvaranje održivog sistema nekonfliktnih međudržavnih odnosa u informacionom prostoru“, navodi se u dokumentu.

 U doktrini se, takođe, navodi da specijalne službe nekih zemalja koriste poseban „informaciono-psihološki uticaj“ za destabilizuju situacije u svijetu, što dovodi do „podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta drugih država“. Istovremeno raste broj koordinisanih napada na važne ruske objekte, a strane obavještajne aktivnosti protiv zemlje se nastavljaju. 

Јedna od oblasti doktrine, koju je odobrio ruski predsjednik, jeste poboljšanje sistema informacione bezbjednosti ruskih oružanih snaga. 

U doktrini informacione bezbjednosti ističe se da su ruski mediji u inostranstvu izloženi otvorenoj diskriminaciji. „Ruskim novinarima stvaraju se prepreke za ostvarivanje njihove profesionalne aktivnosti“, navodi se u dokumentu. Takođe je naglašeno da strani mediji daju pristrasnu procjenu ruske državne politike, a količina takvog materijala raste.

Izvor: Sputnik