latinica  ћирилица
06/12/2016 |  13:09 ⇒ 13:22 | Autor: RTRS

Јakovčić: Oni koji podižu ustaške spomenike žele nastavak NDH

Eugen Јakovčić iz organizacije "Dokumenta" smatra da svi oni koji podižu ustaške spomenike po Hrvatskoj žele da kažu kako je nova Hrvatska, u stvari, nastavak NDH.
Eugen Јakovčić (foto:portalnovosti.com) -
Eugen Јakovčić (foto:portalnovosti.com)

On podsjeća na pokušaje da se pozdrav "Za dom spremni!" koristi kao službeni pozdrav u Hrvatskoj Vojsci.

Јakovčić napominje da je iz istorije poznato da se taj pozdrav nikada nije upotrebljavao, osim u dokumentima u kojima su funkcioneri NDH potpisivali naredbe za sprovođenje genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima.

"To nije `stari pozdrav`, već ustaški. Mi imamo problem samo sa jednim totalitarizmom, a to je pozivanje na tekovine ustaškog pokreta", ističe Јakovčić.

On nije zadovoljan mlakom reakcijom premijera Hrvatske Andreja Plenkovića na skandal u vezi sa pozdravom "Za dom spremni!" na ploči u Јasenovcu.

"Očekivao sam više od premijera. Tim više što je činjenica da je `ekipa` koja je postavila ploču u Јasenovcu predvođena HDZ-ovom načelnicom", navodi Јakovčić.

On podsjeća i na skandal u Splitu, kada je uz pomoć, tada SDP-ovog načelnika, Ive Baldasara "domovinski rat" iz devedesetih prikazan kao nastavak rata od 1941. do 1945. godine, koji su vodile ustaše.

U Splitu je svojevremeno donesena odluka o postavljanju spomenika "Crnoj legiji" 10. aprila, odnosno na dan uspostavljanja ustaške NDH, navodi Јakovčić za TV "N1".

Izvor: Srna