latinica  ћирилица
07/12/2016 |  09:49 | Autor: RTRS

Miščević optimista kad je u pitanju otvaranje novih poglavlja

Šef tima Srbije za vođenje pregovora o pristupanju EU Tanja Miščević rekla je da je optimista da će naredne sedmice biti otvorena tri pregovaračka poglavlja i da nema naznake o nekim blokadama.
Tanja Miščević (arhivska fotografija) - Foto: TANЈUG
Tanja Miščević (arhivska fotografija)Foto: TANЈUG

Podsjećajući da je evropski komesar Јohanes Han rekao da najmanje jedno poglavlje može biti otvoreno, poglavlje pet - javne nabavke, Miščevićeva je istakla da ona smatra da se mogu otvoriti i pogavlja 25 - nauka i istraživanje i 26 - obrazovanje i kulturu.

"To ne baziram na želji, već činjenici da su to oblasti sa napretkom u godišnjem izveštaju. Rasprava još teče, nema naznake o nekim blokadama, ali rasprava je tek pre desetak dana počela. Kako države daju zelena svetla, mogla bi uspešno do kraja nedelje da bude završena", rekla je Miščevićeva za RTS.

Što se tiče proširenja EU u 2017. godini, Miščevićeva je navela da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika EU, te da i Srbija sve više učestvuje u građenju nove EU.

"Ona je interesantna za sve koji žele tu da žive, a države Zapadnog Balkana i Srbija jesu jedan od važnih podsetnika zašto ona treba da postoji", dodala je ona.

Miščevićeva je rekla da, iako se govori o jačanju desnice i evroskpeticizma u EU, te struje i gube na izborima.

"I to je Evropa, približavamo se Evropi kako se ona menja, ona nije ista kao kada smo pregovore otvorili i upravo zbog tog velikog pritiska neće ni sledeće godine biti ista kao danas", ocijenila je Miščevićeva.

Izvor: Srna