latinica  ћирилица
07/12/2016 |  12:37 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

"Hrvatskim povratnicima u Srpskoj potrebna konkretna pomoć Hrvatske" (VIDEO)

Potpredsjednik Republike Srpske Јosip Јerković rekao je danas u Banjaluci da je Hrvatima u Srpskoj potrebna konkretna pomoć hrvatske Vlade i nadležnih odbora u Saboru.
Јerković i Ljubić sa hrvatskim povratnicima u Banjaluci - Foto: RTRS
Јerković i Ljubić sa hrvatskim povratnicima u BanjaluciFoto: RTRS

Јerković je rekao novinarima da će pomoć hrvatskim povratnicima u BiH u budućnosti biti konkretizovana kroz institucije Hrvatske.

"Nadamo se da ćemo tu pomoć usmjeriti onima kojima je to najpotrebnije", rekao je Јerković nakon sastanka sa delegacijom Hrvatskog sabora.

Predsjednik Odbora Hrvatskog sabora za Hrvate van Hrvatske Božo Ljubić rekao je da će nova hrvatska Vlada sigurno pomoći Hrvatima u BiH, kao i da je pomoć institucija Srpske hrvatskim povratnicima za godinu dana veća nego za četiri, pet godina u proteklom periodu.

Ljubić je dodao da će Hrvatska nastaviti da radi na političkoj ravnopravnosti Hrvata u BiH, ali i obnovi i izgradnji, održivom povratku i otvaranju radnih mjesta.

Ljubić je rekao da se nedavna izjava predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović, na koju je reagovao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, odnosila na uvezeni radikalizam povezan sa vehabijsko-selefijskim pokretom i činjenicom da stotine dobrovoljaca iz BiH u Siriji i Iraku ratuje u jedinicama "Islamske države" i Al kaide.

"Njihov povratak najviše prijeti stabilnosti BiH, a mnogo manje stabilnosti komšijskih zemalja zbog čega izjave predsjednika Hrvatske nisu izrečene napamet i bez osnova", ocijenio je Ljubić i dodao da je sama Uprava policije FBiH prije nekoliko godina izjavila da prate oko 60 selefijskih zajednica u BiH.

Ljubić je rekao da će hrvatska strana analizirati prijedlog predsjednika Srpske Milorada Dodika o zakonu o Ustavnom sudu BiH, koji sprečava preglasavanje jednog od konstitutivnih naroda i eliminiše strane sudije iz tog suda.

"Uvjeren sam da će hrvatski predstavnici u BiH doći do najboljih prijedloga", rekao je Ljubić.

Govoreći o apelacionoj odluci Suda BiH, koje je poništilo odluku Centralne izborne komisije u BiH u vezi s izborima u Stocu, Ljubić je rekao da pravosuđe u BiH nije nezavisno, već da se njime upravlja politički i nacionalno.

"Osobe koje su prekinule izborni proces u Stocu ne zaslužuju biti kandidati na izborima", poručio je Ljubić.

Sastanku u kabinetu potpredsjednika Srpske Јosipa Јerkovića prisustvovao je i poslanik u Hrvatskom saboru Željko Raguž, nakon čega se hrvatska delegacija sastala i sa predstavnicima Hrvata u Vijeću naroda Srpske, Konzulata Hrvatske u Banjaluci, raznih hrvatskih udruženja i čelnim ljudima ovdašnje katoličke crkve.

Izvor: SRNA