latinica  ћирилица
07/12/2016 |  16:50 ⇒ 18:46 | Autor: RTRS

PIK o referendumu u Srpskoj, Rusija izdvojila mišljenje

Predstavnik Ruske Federacije u Upravnom odboru Savjeta za sprovođenje mira u BiH nije prihvatio stav iz Saopštenja PIK-a o punom poštovanju odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS.
Valentin Incko - Foto: klix.ba
Valentin InckoFoto: klix.ba

Poslije dvodnevne sjednice, PIK je pozvao sve lidere u BiH na otklanjanje nagomilanih problema putem dijaloga i jačanja stabilnosti.

Upravni odbor PIK-a izrazio je zabrinutost zbog nedovoljne vladavine prava koja se ogleda i u osporavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Odluka o poništavanju rezultata referenduma u RS jedna je od takvih. Uz poziv vlastima na puno poštovanje navedene odluke visoki predstavnik Valentin Incko izjavio je da nema razloga za njegovu reakciju u ovom slučaju jer postoje odluke suda.

Izjavio je da bi njegova akcija u vezi sa referendumom o Danu Republike Srpske bila kontraproduktivna, jer je već djelovao Ustavni sud BiH.
On je istakao da rezultati referenduma još nisu objavljeni i upitao kako nešto poništiti ako nije objavljeno?

"Ako rezultati budu objavljeni, oni nemaju pravno dejstvo", rekao je Incko na konferenciji za novinare nakon PIK-a.

PIK je izrazio zabrinutost u pogledu prijetnji radikalizma i ekstremizma u BiH, uključujući finansiranje terorizma, uz poziv domaćim vlastima na punu saradnju na svim nivoima, kao i sa međunarodnom zajednicom.

Upućen je poziv organima u Srpskoj da omoguće registraciju perspektiovne vojne imovine na BiH na lokaciji Veliki Žep u Han Pijesku.

Pružena je podrška nezavisnosti pravosuđa.

Izraženo je žaljenje zbog obustavljanja izbornog procesa u Stocu uz apel da se sprovede istraga i procesuiraju odgovorni za neregularnosti i zastrašivanje.

Incko je u vezi sa izborima u Mostaru rekao da je danas dobio uvjeravanja od hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da će to pitanje biti riješeno narednih sedmica, a možda i do kraja godine.

Poseban apel upućen je odgovornim političkim liderima u FBiH da deblokiraju rad Parlamenta tog entiteta. Podržan je dogovor o Mehanizmu koordinacije, ali i inicirano ubrzanje sprovođenja reformske agende.

Među najveće probleme PIK je ponovo istakao raširenu korupciju u BiH, uz sugestiju da se ona sistemski spriječi.