latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:58 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Gradiška usvojila Nacrt budžeta za narednu godinu (VIDEO)

Odbornici Skupštine opštine Gradiška usvojili su Nacrt budžeta za nerednu godinu u iznosu od 24.004.000 maraka.
Opština Gradiška (foto: faktor.ba) -
Opština Gradiška (foto: faktor.ba)

Uštede na smanjenim primanjima načelnika, odbornika i opštinskih funkcionera, biće presusmjerena za socijalna davanja. 

Plate opštinskih funkcionera i odbornički dodaci umanjeni su za 10 procenta. U narednoj godini i politički subjekti iz opštinske kase dobiće 30 hiljada maraka manje.

Dok predstavnici vlasti podržavaju uštede i raspodjele socijalnim kategorijama, predstavnici opozicije imaju primjedbe jer je fond za plate povećan.

- Mislim da se u kreiranju Nacrta budžeta intenzivno vodilo računa o socijalnom zbrinjavanju kategorija štićenika Centra za socijalni rad, kaže Ranka Perić Romić iz SNSD-a.

- U vezi s platama radnika imamo zamjerke -gdje je znatno povećanje a samim time i povećenje broja po sistematizaciji broja zaposlenih u opštinskoj administraciji sa 154 na 172, ističe SDS-ov Mirko Samardžija.

Nova zapošljavanja biće u skladu sa zakonom i neophodna su da bi se osposobila uništena administrativna služba da bi mogla da radi u punom kapacitetu, kaže načelnik opštine Zoran Adžić.

- Morali smo malo da povećamo iznose, odnosno sredstva za lične dohotke, da bi samo zadovoljili zakonsku regulativu da bi lokalna uprava mogla da radi u skladu sa zakonskim propisima. Ovdje uopšte nije doveden u pitanje broj radnika lokalne uprave u odnosu na ono što dopušta zakon o lokalnoj samoupravi, pojašnjava Adžić.

Skupština je razriješila članove nadzornih odbora i direktore opštinskih preduzeća koji su bili vršioci dužnosti i imenovala nove.