latinica  ћирилица
08/12/2016 |  16:02 ⇒ 21:20 | Autor: RTRS

Јavni sektor pod lupom: Ima li prekobrojnih radnika u javnim preduzećima? (VIDEO)

Lupa je iznad javnog sektora. Reforme, koje su najavljene, izgleda, neće zaobići ni otpuštanja prekobrojnih radnika, ni smanjenje plata. Dok o tome svi još stidljivo govore, čini se, rezovi mora da budu napravljeni. I to uskoro.
Ima li prekobrojnih radnika u javnim preduzećima? - Foto: RTRS
Ima li prekobrojnih radnika u javnim preduzećima?Foto: RTRS

Opravdano ili ne, vlada mišljenje da je tzv. državni posao, obećano zanimanje kome mnogi teže. Sigurno radno mjesto, redovna plata,p a do penzije. Da li vođeni ovom logikom možemo da zaključimo da u javnom sektoru ima viška zaposlenih?

- Siguran sam da u jednom dijelu javnog sektora, koji ne podrazumijeva Vladine institucije ima jednog dijela viška zaposlenih. Prije svega mislim na određene agencije i na određena javna preduzeća, gdje dnevno čujete određene direktore koji to komentarišu, rekao je Zoran Tegeltija ministar finansija Republike Srpske.

A jedan od tih primjera su Željeznice Republike Srpske. Trenutno je u ovom javnom preduzeću zaposleno 3.129 radnika. Analizama je utvrđeno da prekobrojnih ima.

- Pokazuju da bi sadašnji obim poslovanja odnosno obim prevoza mogao da se odvija sa 300 radnika manje. Dakle, viška ima, s obzirom na obim prevoza, koliko tačno, zavisiće od toga šta će da pokaže restrukturiranje kompanije, istakla je Nada Savić Stevanović portparolka ŽRS.

Nebojša Đokić iz Sindikat saobraćaja i veza RS naglašava - Gdje je Svjetska banka predstavila program restrukturiranja ŽRS, mi smo tu učestvovali, gdje je vidljivo da će u jednom relativno kratkom periodu ostati bez posla 1.700 radnika. Znači da će iskazati tehnološki višak.

Dok iz resornog sindikata strahuju od masovnog otpuštanja radnika, iz uprave Željeznica tvrde da će problem viška zaposlenih biti riješen penzionisanjem, prekvalifikacijama, ali i isplatom otpremnine. Višak radnika, na sličan način žele da riješe i u Šumama Srpske. Ne žele da licitiraju koliko je zaposlenih, od 4.800 višak. Tačan broj, kažu biće poznat početkom nove godine, kada bude završena sistematizacija.

- Bez obzira šta pokazao, mi ćemo smoći snage da i pored toga što se ukaže kao potreba, izvršimo preraspodjelu na druga stručna radna mjesta koja ćemo iduće godine kroz proširenje djelatnosti usmjeriti te iste radnike, smatra Risto Marić direktor Šuma RS.

Ovo su samo neka od javnih preduzeća u kojima su najavljeni rezovi. Za sada, 5.614 zaposlenih u javnoj upravi može mirno da spava. Otkaza nema. Barem kako najavljuju iz Vlade. Međutim, podsjećaju da javna potrošnja mora da bude smanjena. Znaju i kako.

- Zaustavljanjem rasta plata. Vrlo kontrolisanim bilo kakvim mogućnostima zapošljavanja u javnom sektoru i na taj način ćemo lična primanja dovesti na standard koji je prihvatljiv, dodao je Tegeltija.

Tomislav Vrhovac iz Sindikat uprave naglasio je da je dogovor bio da se od 2010. godine ne zapošljava ne samo u upravu nego u upravu, pravosuđe, u prosvjeti da se ne zapošljavaju radnici izuzev prijeke potrebe.

- Јa moram da kažem da je poslije toga u upravi zaposleno 570 radnika, dodao je Vrhovac.

Ko je za to kriv, sada nije bitno. Najvažnije je naći način za uštede. A resorna ministarstva tvrde da imaju način da to naprave u prosvjeti i zdravstvu. I to bez otkaza.

- Ako bi područna odjeljenja i devetorazredne škole ugasili na taj način bi mogli izvršiti uštede, a te radnike zaposliti u produženom boravku, rekao je Dane Malešević ministar prosvjete RS.

Ministar zdravlja Dragan Bogdanić je istakao da postoji i prirodni odliv.

- Imamo i težnju da se ide za boljim, da se traže bolji uslovi. Sigurno da nećemo imati uslove kakve nude u Njemačkoj, s obzirom da su i plate i doprinosi mnogo manji, istakao je Bogdanić.

Za zaposlene u zdravstvu Šantićevi stihovi: Sunce tuđeg neba... ne važe. Ipak, nikome nije do pjesme. Najmanje lokalnim upravama u kojima takođe ima prekobrojnih. U fokusu su Trebinje,G acko i Nevesinje. Kako to riješiti? Rok je do 2019.

- Da pripreme sanacione planove za eventualna otpuštanja radnika, eventualno dokupljivanje staža ili šta već zakon ostavlja kao mogućnost, smatra Lejla Rešić ministarka uprave i loklane samouprave.

U sindikatu uprave su za to da problem bude riješen, ali nisu i za otpuštanja radnika, ni smanjenje plate. Tvrde da lični dohoci zaposlenih u upravi nisu zavidni. Analize banjalučkog Centra za istraživanje kažu drugačije.

- Ako poredimo prosječnu platu u Vladinom sektoru i prosječnu platu u privatnom vidjećemo, onda , kada smo radili ta istraživanja, da je bila 60 odsto veća u javnom sektoru, rekao je Ognjen Đukić Centar za istraživanje GEA BL.

Vrhovac ističe da ako se uporede plate u Upravi prema kvalifikacijama sve do onih rukovodilaca, plate su manje nego u privredi, tamo gdje privreda radi.

Svako ima svoju računicu. Ali ono što planira prednacrt budžeta za sljedeću godinu jeste oko sedam miliona maraka smanjeno izdvajanje za plate u odnosu na 2016.

Pogađate li šta zaposlenim u javnom sektoru, naravno osim zdravlja i sreće, još poželjeti za novogodišnje praznike?!