latinica  ћирилица
08/12/2016 |  17:06 | Autor: RTRS

Ađijus pozvao SB UN da obezbijedi izručenje troje radikala

Predsjednik Haškog tribunala Karmel Ađijus pozvao je Savjet bezbjednosti UN da obezbijedi da Srbija poštuje svoju obavezu da Tribunalu izruči troje članova Srpske radikalne stranke, koje je optužio za nepoštovanje suda.
Haški tribunal - Foto: Novosti.rs
Haški tribunalFoto: Novosti.rs

Tribunal je Petra Јojića, Vjericu Radetu i Јova Ostojića optužio da su uticali na svjedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svjedoče.

"Tražim podršku Savjeta bezbjednosti...da se obezbijedi da Srbija poštuje svoje obaveze po statutu Tribunala", rekao je sudija Ađijus podnoseći redovan izvještaj Savjetu bezbjednosti.

Ađijus je kazao da "Tribunal shvata političku osjetljivosti koja, u nekim slučajevima, može proisteći iz saradnje sa tim sudom".

"To, međutim, ne može predstavljati izgovor za propust da se sa Tribunalom sarađuje, kada je ta saradnja odgovornost koja proizlazi iz statuta samog Tribunala", kazao je sudija Ađijus.

Naglasio je da "ranija saradnja Srbije ne može predstavljati izgovor za sadašnju nesaradnju".

Podsjećajući da su nalozi za hapšenje troje radikala izdati prije 22 mjeseca, Ađijus je naznačio da je Srbija propustila da ih do danas sprovede.

Prije nedjelju dana, Tribunal je objelodanio međunarodni nalog za hapšenje optuženih, a sudija Ađijus je pozvao sve članice UN da taj nalog sprovedu.

"Ukoliko se troje optuženih ne nađe pred Tribunalom do novembra 2017, to će biti ozbiljan udarac...Vjerujem da će Savjet bezbjednosti preduzeti neophodne korake da spriječi takav neuspjeh međunarodne pravde", zaključio je predsjednik Tribunala.

Izvor: BETA