latinica  ћирилица
08/12/2016 |  20:09 | Autor: RTRS

Vulin: Hrvatska korača džinovskim koracima unazad

Zar je moguće da će čokoladica izazvati više zla od ustaške zastave, upitao je u razgovoru za RTS ministar Aleksandar Vulin povodom izvinjenja hrvatske predsjednice jer su se u paketićima koje je dijelila djeci u Dubrovniku našle srpske čokoladice.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

"Hrvatska predsjednica nema potrebu da se izvini zbog ustaške zastave, polaganja vijenaca u Blajburgu i tablu sa ustaškim pokličom u Јasenovcu, ali se izvinjava zbog jedne čokoladice", rekao je ministar rada Srbije Aleksandar Vulin gostujući u Dnevniku RTS-a.

Zar je moguće da će čokoladica izazvati više zla od ustaške zastave, upitao je Vulin.

Dešavanja u Hrvatskoj je nazvao rasizmom. "Pokušavam da budem pribran i ne odem u mržnju koju vode u Hrvatskoj zbog čega se bojim, bojim se za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Ako možete da se izvinite za čokoladice, šta je sljedeće?", rekao je Vulin.

Ta količina mržnje i rasizma se ne viđa ni u ratovima, istakao je ministar dodavši da su u pitanju "džinovski koraci unazad, u najmračniju ideologiju – vraćanje ustaštva".

Vulin kaže da Srbija to ne može sama da savlada, već to mora da učini Hrvatska, a "možda i prije svega EU".

"Da li je moguće da se članica EU izvinjava jer dijete može da pojede čokoladicu iz Srbije", upitao je još jednom Vulin.

Govoreći o pomoći penzionerima van Srbije, Vulin je rekao da je 2010, 2012. i 2013. jednokratna pomoć isplaćivana samo onima koji su u Srbiji.

"Premijer je zauzeo stav da je ovo način da se zahvalimo svima koji su radni vijek proveli ovdje. Na ovaj način im kažemo hvala", rekao je Vulin.

Do 19. decembra pomoć će dobiti 45.000 penzionera u regionu, a do kraja godine i 12.000 njih koji žive u drugim zemljama.

Objašnjava da su sredstva, 289 miliona dinara, obezbeđena iz redovnog poslovanja PIO fonda, kao i zahvaljujući boljem stanju privrede.

Izvor: RTS