latinica  ћирилица
08/12/2016 |  22:07 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

Crna Gora: Američkog kongresmena uznemirili bilbordi protiv NATO

Američki kongresmen Majk Tarner, koji je donedavno obavljao funkciju predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine NATO-a, požalio se kako su ga uznemirili bilbordi protiv NATO-a u Crnoj Gori i zatražio da se hitno ispita ko ih je postavio.
Crna Gora: Anti-NATO bilbord (Foto: "In4s") -
Crna Gora: Anti-NATO bilbord (Foto: "In4s")

- Tokom posjete Crnoj Gori, kolima sam išao u obilazak i naišao na panoe sa anti-NATO porukama, koje ne bih rekao da su postavili lokalni ljudi. Više liči na plod ilegalno finansiranog napora u cilju podrivanja podrške javnosti za priključivanje Savezu. Moramo da odgovorimo na takve pojave, ustanovimo odakle stižu, kao i na koji, vjerovatno ilegalan, način su finansirani. Sve to mora da se zaustavi i zaslužuje odgovor - rekao je Tarner.

- Sloboda mišljenja je jedan od osnovnih stubova demokratije i nezapamćen je skandal da u 21. vijeku građanima Crne Gore bilo ko sa strane zabranjuje i prijeti zbog iznošenja anti-NATO stavova, odnosno podsjećanja na nevine žrtve agresije na SRЈ 1999. godine - navodi portal "In4s".

Portal dodaje da je posebno zlokobna Tarnerova najava da se "to mora zaustaviti", misleći pritom na javno protivljenje ulasku Crne Gore u NATO.

- Postavlja se opravdano pitanje šta je sljedeće - da svi oni koji nisu slijepo za ulazak u taj vojni savez nose žute trake ili će doći Šesta flota i ponovo nas bombardovati kao 1999. godine", navodi ovaj portal.

Dodaje se da ništa manje nije opasna ni Tarnerova ocjena da "lokalni ljudi" ne stoje iza anti-NATO poruka, što implicira da u Crnoj Gori treba da vlada jednoumlje, odnosno da su svi oni koji su protiv NATO-a ubačeni strani elementi. A sa njima, po Tarneru, treba postupiti po kratkom postupku. Zanimljivo će biti vidjeti kako će na ovu ideologiju, koju građanima Crne Gore nameće američki kongresmen, reagovati zvanični državni organi Crne Gore, odnosno da li će poručiti da je u pitanju grubo i nedopustivo miješanje ne samo u unutrašnje stvari jedne zemlje, već i rušenje osnovnih demokratskih principa, piše portal "In4s", prenosi Sputnjik.

Izvor: Sputnjik