latinica  ћирилица
22/12/2016 |  07:37 ⇒ 23/12/2016 | 07:50 | Autor: RTRS

NSRS: Okončana rasprava o Programu ekonomskih reformi (VIDEO/RTRS plus)

Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici razmatra Prijedlog Programa ekonomskih reformi do 2019. godine i Prijedlog budžeta za 2017. godinu. O ključnim ekonomskim dokumentima za naredni period, poslanici raspravljaju po hitnom postupku.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

22:30 Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je večeras da je Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine platforma za kretanje Srpske naprijed.

"Pojedini poslanici nisu razumjeli suštinu ovog dokumenta. Postoji obaveza svih koji idu u evropske integracije da imaju ovakav akt", rekla je Cvijanovićeva u završnoj riječi nakon što je okončana rasprava o navedenom dokumentu.

Ona je istakla da Vlada Republike Srpske učestvuje u procesu evropskih integracija u kome želi da bude vidljiva, a ne da ga vodi političko Sarajevo. "Sasvim je logično da su u ovom dokumentu mjere koje su definisane Reformskom agendom. Uspjeli smo neke stvari dobro poslagati, iako dokument nije savršen", navela je Cvijanovićeva. Ona je istakla da se iz definisanih mjera tačno zna šta će se raditi u narednom periodu.

21:05 Šef Kluba poslanika Socijalističke partije Slobodan Protić smatra da Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine nudi mogućnost da se utiče na reformske procese u BiH.

On je naveo da su metodologija i smjernice Evropske komisije bile ključne u izradi Prijedloga programa ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica tvrdi da je pred Srpskom dug period ekonomske stagnacije.

"Kada sagledamo gdje smo došli zbog politike koja je vođena posljednjih 10 godina postavlja se pitanje na čemu se bazira model razvoja u Srpskoj", rekao je Govedarica.

 19:50 Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je za socijalno zbrinjavanje radnika do sada izdvojeno više od 193 miliona KM. Cvijanovićeva je navela da za vrijeme vlasti PDP-a i SDS-a u Srpskoj radnici nisu dobijali platu niti doprinose, i da je ova vlada morala da zbrinjava 50.000 ljudi, onih koje opozicija navodi kao broj više zaposlenih u to vrijeme.

Ona je istakla da niko nije rekao da će trezorsko poslovanje u zdravstvenom sektoru riješiti probleme, ali je to jedan od instrumenata za obuzdavanje nepotrebne potrošnje.

"Ne vidim šta je nelogično ako hoćete prvo da identifikujete stanje i uradite analizu? To je podloga za neke aktivnosti koje će se raditi. Ne vidim šta je problematično u tome da se traže novi izvori finansiranja", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je Vlada socijalno orijentisana, da nikada nije ukidala bilo koja prava, već je nastojala da nađe modalitete da postojeća prava budu održiva.

19:45 Šef Kluba PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo smatra da Vlada Srpske često nije uspjela da ispoštuje sopstvene projekcije određenih makroekonomskih pokazatelja, te da s rezervom treba uzeti i projekcije iskazane u Prijedlogu Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017-2019. godine.

On je kritikovao nedostatak projekata iz oblasti putne infrastrukture u istočnom dijelu Republike, te naveo da, osim izgradnje mosta između Bratunca i Ljubovije, ništa drugo nije planirano.

18:00 Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je da Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine kvalitetna osnova za reforme i ukupan ekonomski napredak.
"Vlada RS je krenula u reformske procese prošle godine i ovaj dokument je njihov nastavak. Moramo u svim oblastima riješiti određene probleme, sprovođenjem reformskih mjera", rekao je Žunić. On kaže da prioritet mora biti upravljanje javnim finansijama, odnosno smanjenje opterećanja privrede.

Poslanik SDS-a Snježana Božić tvrdi da u Prijedlogu programa ekonomskih reformi RS od 2017. do 2019. godine nije kvalitetno obrađeno predškolsko obrazovanje, a veoma šturo i srednjoškolsko.

"Јedno od ključnih uloga u razvoju društva ima srednje obrazovanje u koje bi trebalo više ulagati, što ne vidim u navedenom dokumentu. Osim ovoga vidljiv je i nedostatak kadrova u visokoškolskim ustanovama, što mora biti promijenjeno", rekla je Božićeva. Ona smatra da je neophodno uvesti nove studijske programe, jer je tržište rada prezasićeno određenim zanimanjima.

17:20 Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je večeras nakon redovne pauze raspravom o Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019 godine.
Po hitnom postupku biće razmatrani Prijedlog budžeta Srpske za 2017. godinu, Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Srpske za 2017. godinu i Prijedlog zakona o bankama Republike Srpske.

Poslanici će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo Srpske.

15:15 Poslanik SDS-a Miladin Stanić tvrdi da mjerama iz Prijedloga programa ekonomskih reformi Srpske  ne mogu biti riješeni ekonomski problemi u Srpskoj. Stanić kaže da prva mjera, koju bi trebalo da preduzme Vlada Srpske, mora biti zaustavljanje zapošljavanja u javnom sektoru.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da se navedenim dokumentom ispunjavaju želje MMF-a.

"Ne samo ovim dokumentom, nego i svim aktima o kojima će se raspravljati na ovoj sjednici ispunjavaju se želje MMF-a. Ovdje se ne radi o programu reformi, nego o iznuđenim potezima, što je vidljivo i iz pisma namjere MMF-a", rekao je Čavić.

On je naveo da je u RS od 2008. do sada opao nivo zaposlenih za 4,5 odsto, dok je u Federaciji BiH broj zaposlenih rastao. Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u 17.10 časova, nakon redovne pauze, raspravom o navedenom aktu.

13.55 Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković smatra da je Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine kvalitetan dokument, kojim se na sistemski način pristupa svim oblastima, među kojma je rasterećenje privrede.

"Trebalo bi dobro analizirati sve efekte rasterećenja privrede, jer je Vlada Srpske do sada u ovoj oblasti preduzela određene korake. U RS moraju biti zaštićeni kvalitetni privrednici, sankcionisani oni koji rade nečasno i biti sačinjen registar parafiskalnih nameta", rekao je Višković .

Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović kaže da situacija u bankarskom sektoru Srpske nije dobra i da taj sektor nikada nije postao dio ukupnog sistema Srpske. "Ovaj sektor nikada nije kvalitetno pratio privredu i građane. Ovo mora biti riješeno na dobrobit Republike Srpske", rekla je Stevanovićeva.

Poslanik PDP-a Dragan Galić tvrdi da je iz navedenog dokumenta vidljivo da će do kraja 2019. godine biti povećan ukupni dug Srpske.

12.55  Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je da Prijedlog programa ekonomskih reformi RS za period 2017-2019. godina ne odražava potrebe radnika u Srpskoj, koji su nezadovoljni. Mišićeva je rekla da je ovaj dokument, koji proizilazi iz Reformske agende, veoma važan, ali da neće dati očekivane rezultate, odnosno povećanje životnog standarda građana.

Ona je navela da je sindikat predlagao deset ključnih mjera, od kojih neke nisu našle mjesto u ovom dokumentu, a one koje jesu nisu koncipirane u željenom pravcu - boljeg života građana.

Mišićeva je rekla da je neophodna odlučnija borba protiv sive ekonomije, te kritikovala inspekciju rada.

"Јedna trećina BDP-a je u sivoj ekonomiji. Imamo zakone, ali se ne sprovode, te trpe radnici, fondovi. Tražimo reformske mjere koje će da se uhvate u koštac sa sivom ekonomijom", rekla je Mišićeva i navela da za mjesec dana inspekcija pronađe tri radnika koji rade na crno, te da je to slab rezultat, s obzirom da bi se za jedan dan sigurno moglo naći i 100 takvih radnika, i poručila da inspekcija mora imati stručne ljude i dobre uslove za rad.

Predsjednik Konfederacije sindikata Srpske Obrad Belenzada smatra da Prijedlog programa ekonomskih reformi za period 2017-2019. godina ne nudi značajne promjene, te konstatuje da je na sceni loše upravljanje privredom, da je važno završiti proces privatizacije i stimulisati domaću proizvodnju, s obzirom na veliki uvoz, a slab izvoz.

"Uvozimo vodu, a ne izvozimo gotovo ništa. Ne može voda biti skupa kao mlijeko", rekao je Belenzada.

Predstavnik Privredne komore RS Goran Račić rekao je da privredu u Srpskoj karakteriše nizak nivo privredne aktivnosti, samo 9.500 privrednih društava, BDP od 9,135 milijardi KM, visoka stopa nezaposlenosti i negativan spoljnotrgovinski bilans.

11.55  Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017-2019. godina dokument koji zamjenjuje dosadašnji dokument Ekonomska politika, a kojeg je Narodna skupština usvajala uz Budžet za svaku narednu godinu.

U obraćanju poslanicima Cvijanovićeva je istakla da je Program ekonomskih reformi dokument koji se izrađuje u skladu sa metodologijom i smjernicama Evropske komisije.

"Njime su predstavljene mjere ekonomske politike Vlade Srpske, s tom razlikom što on sadrži i srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, te sveobuhvatni program strukturalnih reformi", navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da svi nivoi vlasti izrađuju ovakve programe ekonomskih reformi koji će biti objedinjeni u okvirni dokument za potrebe procesa evropskih integracija i dostavljen Evropskoj komisiji.

11.36... NS Republike Srpske usvojila je dnevni red posebne sjednice na kojoj bi se po hitnom postupku trebalo da razmatra Prijedlog budžeta za 2017. godinu u iznosu od 3,2 milijarde KM.

Na zahtjev Vlade Srpske u dnevni red uvršteno je još osam tačaka. Poslanici će po hitnom postupku, u objedinjenoj raspravi razmatrati set zakona o platama budžetskih korisnika, te izmjene i dopune Zakona o tržištu hartija od vrijednosti i prijedlog odluke o kreditnom zaduženju kod EIB za finansiranje po projektu bolnica u Srpskoj.

Opozicija je tokom rasprave o dnevnom redu smatrala da se njihovim uvrštavanjem krši Poslovnik.

Prijedlogom budžeta Srpske za narednu godinu predviđeno je da ukupna budžetska sredstva uz poreske i neporeske prihode uključuju i primitke u ukupnom iznosu od 608,9 miliona KM, koji se odnose na primitke od finansijske imovine i od zaduživanja. Poslanici bi trebalo da razmatraju po hitnom postupku Prijedlog Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2017. do 2019. godine, kojim je predviđeno jačanje fiskalne odgovornosti i nastavak procesa fiskalne konsolidacije, s ciljem smanjenja javnog sektora.

U navedenom programu navodi se da je cilj jačanje podrške privredi smanjenjem poreskog opterećenja i jačanje konkurentnosti. NSRS trebalo bi po hitnom postupku da razmatra i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Srpske za 2017. godinu, Prijedlog zakona o bankama Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo Srpske.

Izvor: RTRS, SRNA