latinica  ћирилица
12/01/2017 |  15:08 ⇒ 13/01/2017 | 11:21 | Autor: RTRS

Dodik za rusku TV "Carigrad": "Velika Srbija" - višedecenijska antisrpska propaganda (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su pokušaji da se njegove poruke povodom obilježavanja Dana Republike Srpske predstave kao ideja o "velikoj Srbiji" dobro poznati propagandni trik na osnovu kojeg je decenijama unazad sprovođena antisrpska politika.
Dodik za rusku TV "Carigrad (Foto: tsargrad.tv) - Foto: Screenshot
Dodik za rusku TV "Carigrad (Foto: tsargrad.tv)Foto: Screenshot

Predsjednik Srpske je za rusku televiziju "Carigrad" rekao da su Srbi iz BiH sa Srbijom emocionalno i racionalno povezani više nego sa BiH, i dodao, da i na Zapadu postoje autoriteti koji smatraju da je jedini način da se dugoročno stabilizuje Balkan da se Srbima da mogućnost da se bolje povežu.

Proslava Dana Republike Srpske i izjave njenog predsjednika Milorada Dodika veoma su zapaženje u ruskim medijima. To navode eksperti u Moskvi, naglašavajući da predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin tretira Milorada Dodika kao političara svjetskog ranga.

Dodik je moćan i uticajan političar – tvrdi to šef balkanskog sektora Ruskog instituta za strateška istraživanja, Nikita Bondarev za "Rusku reč". Kaže da je dovoljno pogledati sajt Kremlja da se vidi koliko puta i u kojim okolnostima su se Putin i Dodik sastajali, i koja pitanja su pokretana u tim susretima.

"Mi vidimo kako muslimansko-hrvatska federacija, centralne vlasti u Sarajevu, Izetbegović i međunarodni predstavnici u BiH uporno pokušavaju da preispitaju principe na kojima postoji BiH, i izmjene ih u pravcu smanjenja prava i sloboda Republike Srpske, sve do potpunog uništenja Republike Srpske", rekao je Nikita Bondarev, šef balkanskog sektora Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI).

Bondarev upozorava da taj proces ne može biti jednostran. Ako se Republika Srpska briše sa političke karte svijeta, onda se, kaže, time pokreće lančana reakcija, a pod znakom pitanja je i Federacija BiH.

Bondarev kaže da je "nerealno uskratiti prava i slobode autonomiji Srba u BiH i očekivati da se proces na tome završi".

Dodik je "najpouzdaniji partner Rusije u regionu" - tvrdi naučni saradnik za slavistiku Ruske akademije nauka Georgij Engeljgart.

"Rusija već 10 godina dosljedno sarađuje sa Banjalukom i tretira Dodika možda i kao najpouzdanijeg partnera u regionu. Upravo su odnosi sa Moskvom i bili razlog zbog koga je Zapad nezadovoljan Dodikom. Pritisak na njega se u velikoj mjeri objašnjava potrebom da se stavi tačka na prodor Rusije na Balkan", rekao je Georgij Engeljgart, naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka.

Engeljgart tvrdi da Rusija može da pomogne Republici Srpskoj, kao što je pomagala i do sada - odbranom dosljednog i nepristrasnog poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i blokiranjem pokušaja da se on preispita u duhu "izgradnje centralizovane BiH".