latinica  ћирилица
20/01/2017 |  14:05 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Kesić za RTRS: Nova spoljna politika SAD-a - prilika za legitimne interese Srpske (AUDIO)

Šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu, Obrad Kesić rekao je, u eksluzivnom intervjuu za RTRS, da postoji mogućnost da će se promjene u spoljnoj politici SAD-a desiti i prije nego što se očekivalo.


Obrad Kesić - Foto: RTRS
Obrad KesićFoto: RTRS

"Mislim da ima dosta prostora da se prvi put prihvate i legitimni interesi Republike Srpske", rekao je Kesić.

Govoreći o prisustvu premijerke Željke Cvijanović i gospođe Dodik na prijemima i svečanim balovima, Kesić kaže da će to biti prilika da se upoznaju s raznim predstavnicima nove administracije, članovima Kongresa i mnogim značajnim ljudima iz političkog, društvenog i ekonomskog života ove zemlje.

"Meni je drago i ponosan sam s tim da je Republika Srpska dobro predstavljena. Mi smo već imali pristup mnogim događajima, imali smo kontakt s predstavnicima nove administracije. Јa sam ohrabren s onim što smo čuli i mislim da će i predsjednica Vlade imati priliku da čuje iste poruke zbog kojih možemo da se nadamo za neke konkretne poteze koji mogu da promjene ne samo širi tok američkke spoljne politike, nego da otvore nove prilike za rješavanje konkretnih problema na Balkanu a posebno na prostoru BiH." naglasio je Kesić.

Govoreći o sankcijama koje je uvela odlazeća američka amministarcija predsjedniku Srpske, Miloradu Dodiku, Kesić kaže da, na žalost, ta politička odluka dolazi u vrijeme stare administracije. 

"Јa sam uvjeren da će i to pitanje vrlo brzo da dođe na dnevni red i mislim da imamo vrlo dobre sagovornike. Mislim da ćemo pokazati vrlo brzo i kroz druge kontakte i tu postoji volja i sa njihove i sa naše strane da se gradi na međusobnoj saradnju. Ne mogu se rješavati problemi i voditi dijalog kroz ultimatum i sankcije", kaže Kesić.

Kesić je sinoć u Vašingtonu razgovarao sa šefom kabineta novog predsjednika SAD-a Donalda Trampa, Rajnsom Pribusom, a takođe razmijenio je i mišljenja o aktuelnim temama američke spoljne politike sa DŽordžom Papadopulosom, savjetnikom američkog predsjednika Trampa za spoljnu politiku.

"To je bio prijem  gdje je bilo više predstavnika u čast novog šefa kabineta. Ponavljam, ono što smo čuli na tom prijemu me ohrabruje i ono što smo juče čuli jeste da će promjene u spoljnoj politici mnogo brže da se dese nego što sam i ja sam očekivao i meni je to drago. Ova zemlja zaslužuje mnogo odgovorniju spoljnu politku nego što je imala, da se izbace prijetnje, kazne i ultimatumi", naglasio je Kesić.

Komentarišući navode pojedinih medija o troškovima boravka premijerke Srpske Željke Cvijanović i gospođe Dodik, Kesić kaže da su ti navodi lažni.

"To je glupost i lažna vijest. Mi smo već navikli da se plasiraju gluposti i lažne vijesti za sve što mi radimo i postignemo ovdje u SAD. Tako da nas ništa ne čudi. Mi iz Predstavništva smo bili u organizacijji rezervacije hotela. Ta cijena je sada skupa i cijene su sada porasle od 100 do 300 odsto. Mi smo dobili pristojnu cijenu, jer smo rezervisali sobe na vrijeme, čim je predsjednik Dodik dobio pozivnicu. Tad smo dobili popust", naglasio je Kesić.

Kesić kaže da se tim lažnim navodima pokušava odvući pažnja javnosti na neke sporedne teme od one najvažnije, a to je biti prisutan na ovakvoj svečanosti, i biti prisutan kad svi rade protiv i pokušavaju da blokiraju i sabobotiraju sve kontakte i prisustva svečanostima za predstavnike Srpske.

"Kao što vidite, to nisu samo strane diplomate, to su radile i stranke iz Republike Srpske i članovi sa zajedničkog BiH nivoa koje su odmah izletitle da osude ono što mi radimo na način koji odgovara američkoj ambasadi i bošnjačkim strankama. Јa sam ponosan što je Republika Srpska prisutna i što ima pristup, prijatelje i kontakte u novoj administraciji. Јa sam ohrabren s onim što čujem od predstavnika nove administracije u međunarodnoj i spoljnoj politici, jer mi govori da je to iskreno i da će oni dosljedno da se bore da razbiju onaj okvir izgrađen u vrijeme hladnog rata. Oni će dosljedno da se bore, da se na svijet ne gleda kroz poziciju arogancije, tako da ja mislim da je ovo značajno ne samo za Republiku Srpsku i BiH nego i cijeli svijet", kategoričan je Kesić.

Prema njegovim riječima, svečanosti povodom inauguracije počinju rano ujutru ulaskom na tzv. 'Mol' koji je između Kongresa i Bijele kuće, a ispred Kongresa je postavljen podijum. 

"U pola deset po lokalnom vremenu počinje muzički program koji traje do pola dvanaest. Onda slijede himna i molitva za otvaranje ceremonije zakletve novog predsjednika. Poslije slijede govori i to će ukupno trajati oko dva sata. Ceremonija je puna simbolike. Poslije zvaničnog programa vršenja zakletve slijede okrugli stolovi, prijemi, pa naveče tradicionalni balovi koji se organizuju u čast predsjednika i njegovog kabineta", zaključio je Kesić za RTRS.