latinica  ћирилица
21/01/2017 |  18:23 ⇒ 22/01/2017 | 17:07 | Autor: RTRS

Cvijanović u Vašingtonu: Srpska gradi odnose s novom administracijom (VIDEO)

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i supruga predsjednika Republike, Snježana Dodik, prisustvovale su na tri bala povodom inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trampa. Na jednom od balova bio je i Tramp.
Željka Cvijanović i Snježana Dodik u Vašingtonu - Foto: RTRS
Željka Cvijanović i Snježana Dodik u VašingtonuFoto: RTRS

Republika Srpska namjerava dodatno da gradi odnose sa novom američkom administracijom, ohrabrena činjenicom da ona ima realnu sliku o globalnoj situaciji i razumijevanje za ono što se dešava na Balkanu, pa i u BiH - poručila je predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.

Bal “Faith Freedom Future“ kojem su prisustvovale premijerka Željka Cvijanović i supruga predsjednika Snježana Dodik, organizovale su najjače konzervativne grupe, koje djeluju u okviru vladajuće Republikanske partije, a bile su najčvršća izborna baza novog predsjednika SAD Donalda Trampa.

S dolaskom nove američke administracije prave se putevi za neku novu politiku na globalnom planu, uvjerena je premijerka Cvijanović. Uprkos tome što je Srpska bila pritisnuta određenim nepravdama i isfabrikovanim temama, godinama je u SAD gradila kontakte.

- Naše zadovoljstvo je tim veće što ljudi sa kojima smo gradili prijateljstvo i kojima smo pokušavali da objasnimo i ukažemo šta je BiH i na koji način se može najbolje kretati u budućnosti, sada zauzimaju veoma važne pozicije u novoj američkoj administraciji, istakla je Cvijanovićeva.

Čestitajući novom predsjedniku zvanično stupanje na dužnost, Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je bila u prilici da kao predsjednik Vlade prisustvuje njegovoj inauguraciji u Vašingtonu: "Nećemo propustiti nijednu priliku, kao što ni danas nismo propustili da budemo u Vašingtonu i da sa našim sagovornicima razgovaramo. Osim razgovora, i sama činjenica da smo prisustvovali danas ovom velikom događaju, pokazuje koliko nam je stalo da i svijet i Amerika i naše okruženje bude bolje i vjerujem da će tako i biti."

Tramp je spreman da se izbori sa svim izazovima, ne mareći za pritiske, naglasio je šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu, Obrad Kesić.

- Što se tiče spoljne politike, Tramp je potvrdio ono što je već rekao tokom kampanje i u ovih par nedjelja da SAD neće više da se miješaju u unutrašnju politiku drugih zemalja, da će poštovati granice i da traži da se poštuju njene granice, dodao je Kesić.

Kesić ističe da se tokom govora vidjelo da Tramp nije spreman da odstupi od svojih stavova da je politički establišment korumpiran i da ga treba mijenjati, a vlast prebaciti na narod.