latinica  ћирилица
25/01/2017 |  15:44 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

SO Laktaši o izgradnji kanala Vrbas - Osorna (VIDEO)

Tokom ove godine u opštini Laktaši trebali bi da počne izgradnja spojnog kanala Vrbas-Osorna, koji predstavlja prvu etapu realizacije projekta navodnjavanja 20.000 hektara obradivih površina Lijevče polja u ovoj i susjednoj opštini Gradiška.
SO Laktaši - Foto: RTRS
SO LaktašiFoto: RTRS

O ovom projektu kao i novom kreditnom zaduženju raspravljano je na sjednici Skupštine opštine.

Za izgradnju 8,3 kilometra spojnog kanala od vodozahvata na Vrbasu do Maholjanske rijeke u naredne dvije godine Vlada Srpske investiraće 25 miliona maraka. Sa idejom navodnjavanja iz Vrbasa 3165 hektara oranica u opštini, saglasna i lokalna vlast i opozicija.

- Nadamo se da ćemo i mi, odnosno poljoprivvrednici u opštini Laktaši krenuti jednom modernijom tehnologijom kao što se radi u razvijenim zemljama i da ćemo imati više površina za navodnjavanje, kaže Borislav Spasovević, predsjednik Skupštine opštine Laktaši.



- Mislim da je to vrlo interesantan projekat i koristan i mi prema tome iz SDS-a u praksi podržavamo sve ono što je od koristi za naše građane, kaže Stamenko Popović (SDS).

Potpuna saglasnost izostala je o novom kreditnom zaduženju opštine od 4.000.000 maraka za restrukturiranje duga po osnovu obveznica za izgradnju sportske dvorane.

- Tri miliona bi bilo iskorišteno za otkup tih dionica a milion bi bio utrošen za pokrivanje deficita odnosno za plaćanje već stvorenih obaveza i za popravljanje likvidnosti opštine Laktaši, naglasio je Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

Skupština je usvojila i programe korištenja sredstava od vodoprivrednih i koncesionih naknada kao i Program korišćenja sredstava za finasiranje zaštite od požara.