latinica  ћирилица
15/02/2017 |  13:31 ⇒ 16/02/2017 | 08:48 | Autor: RTRS

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH (VIDEO)

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju kojom su pozvali BiH da nastavi sprovođenje dogovorenih reformi i postane efikasna i funkcionalna zemlja. EU ostaje posvećena evropskoj perspektivi BiH, njenom teritorijalnom integritetu i jedinstvu, zalagaće se za federalizam, što ne podrazumijeva stvaranje trećeg entiteta i neće nametati rješenja o unutrašnjoj organizaciji BiH, poručeno je iz Strazbura.
Evropski Parlament - Glasanje - Foto: RTRS
Evropski Parlament - GlasanjeFoto: RTRS

Rezolucija je usvojena sa 496 glasova "za", 132 "protiv" i 67 uzdržanih. Evropski parlamentarci su pozvali BiH da iskoristi proces razmatranja prijave za članstvo u EU i dokaže da je funkcionalna. Amandmani hrvatskih zastupnika o federalizaciji izazvali su žestoke reakcije, jer mnogi to vide kao uvertiru u stvaranje trećeg entiteta.

Autor rezolucije Kristijan Dan Preda je objasnio da u rezoluciji nema govora o federalizaciji tj. stvaranju trećeg entiteta, nego da referiše, na racionalan pravni i politički princip, za uređivanje podjele vlasti unutar zemlje - federalizam.

Naglasio je da ustavne promjene ne mogu i neće biti pravljene iz Brisela ili Strazbura. Preda je ocijenio da je 2016. bila uspješna za BiH.

"Ostvaren je značajan napredak i nadamo se da će Komisija uskoro saopštiti da je BiH dobila status kandidata. Treba ohrabriti vlasti u BiH da ostanu na putu sprovođenja reformi dogovorenih 2015. godine, kako bi BiH postala "efikasna, sveobuhvatna, demokratska zemlja zasnovana na vladavini zakona", stoji u Rezoluciji Dana Prede.

Izraženo je žaljenje zbog neprovođenja velikog broja odluka Ustavnog suda - poput one o izmjenama izbornog zakona i statuta Grada Mostara, a posebno je naglašena važnost nedavne odluke Ustavnog suda o načelu konstitutivnosti i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda da izaberu svoje zakonite političke predstavnike na temelju opravdane i razmjerne zastupljenosti u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Snažno su osudili i neprihvatljivo nasilje koje se dogodilo tokom izbora u Stocu. Hrvatska zastupnica Željana Zovko je naglasila da je federalizam, a ne unitarizam ili separatizam jedini put za BiH koji donosi mir i sigurnost.

Dok Hrvati traže ista prava koje imaju i bošnjaci u Federaciji, Bakir Izatbegović otvoreno lobira u EU parlamentu. Uoči plenarne sjednice održao je niz sastanaka sa evropskim parlamentarcima i Kristijanom Dan Predom, kojima je kako, stoji u saopštenju Predsjedništva BiH, ukazao na manipulacije i instumentalizaciju principa federalizma iza kojeg stoji pokušaj stvaranja etnički baziranih federalnih jedinica.

Ipak, princip jednakosti za koji se srčano ili deklarativno zalažu u EU parlamentu - ponovo je oboren. Evropski izvršilac za BiH, nakon što je ugostio Izetbegovića, poručuje da ne planira da se sastane sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, ali da EU ima uspostavljen sistem sankcija namijenjen osobama koje predstavljaju prijetnju provođenju Dejtonskog sporazuma.

Međutim ima i onih koji su Predin izvještaj nazvali naivnim, naglasivši da se ne bavi ključnim problemima u BiH - radikalnim izlamizmom čiji razvoj podržava bošnjački entitet. Mišljenje francuskog parlamentarca Eduarda Feranda je da umjesto što Evropa zatvara oči pred ovim ogromnim problemom, treba da podrži Srpsku da zaštiti svoj identitet.

"Gospodine Preda, vaš izvještaj je naivan i zapravo je učestvovanje u ubistvu evropske nacije. Kada je 1975. godine Јosip Broz Tito prvi put uveo muslimansku manjinu, to je izazvalo prve probleme. Naime, nikad takva manjina nije postojala i u ovom obliku je priznata kao jedna od narodnosti. Činjenica jeste da trenutno postoje dva entiteta na osnovu Dejtonskog sporazuma. Srbi su danas ti koji su najviše na udaru. Oni zapravo samo žele odbraniti svoju kulturu i politiku, a danas hrvatska i muslimanska komponenta jeste ta koja želi ići u smjeru pristupanja Evropskoj uniji kako bi ostvarila vlastite interese i ni zbog čega drugog. Mislim da je došlo vrijeme da Republika Srpska u BiH bude u poziciji da brani svoj identitet i mislim da je u tome treba podržati - zaključio je poslanik EP Eduard Ferand.

Evropa uvjerava - nema stvaranja trećeg entiteta u BiH. Ipak, Parlament Federacije i SDA predložili su rezoluciju u kojoj očekuju da Predstavnički dom FBiH osudi inicijative za federalizaciju države i entiteta čiji su cilj, kako kažu etnonacionalne podjele i jačanje separatističkih tendencija.