latinica  ћирилица
16/02/2017 |  12:22 ⇒ 16:41 | Autor: RTRS

Izetbegović sa pravnim zastupnicima o reviziji tužbe BiH protiv Srbije

Uprkos brojnim upozorenjima i pozivu da prekine vaninstitucionalno i neustavno djelovanje član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je u zgradi Predsjedništva BiH sa savjetnicima nastavio konsultacije o eventualnoj reviziji presude Haškog tribunala u tužbi BiH protiv Srbije. Sastanak je u toku, a ispred zgrade novinari čekaju da im se neko od učesnika obrati.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Iako od avgusta prošle godine učestvuje u radu tima pravnih zastupnika, koji bi trebalo da usaglase nove dokaze vezane za podnošenje zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije koju je 2007. godine izrekao Međunarodni sud pravde u Hagu, Hasanu Nuhanoviću danas je dva sata prije početka sastanka članova ovog tima u Predsjedništvu BiH, javljeno da ne treba dolaziti na sastanak.

- Prije tri dana zvali su me da dođem na sastanak zakazan za 11 sati u zgradi Predsjedništva. Јutros oko 9 sati pozvali su me iz Instituta za istraživanje ratnih zločina i saopšili da ja ne trebam dolaziti na sastanak jer će to biti sastanak samo užeg kruga ljudi. Šta je razlog ne znam, ali znam jedino da sam u dosadašnjem radu ovog tima doprinio šta sam mogao. Јa sam, inače, jedini ispred Srebrenice koji je bio dio tog tima, rekao je Nuhanović.

Izetbegović je juče održao sastanak sa bivšim agentom BiH pred Haškim tribunalom Sakibom Softićem.

Podsjećamo, za sutra je planirano veliko savjetovanje o temi revizije presude, pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića. Pozivi za savjetovanje poslani su velikom broju predstavnika iz političkog, kulturnog i vjerskog života Bošnjaka, a nakon tog sastanka očekuje se da bude poznato više informacija da li će se upustiti u reviziju presude. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za reviziju je 26. februar.

Izvor: RTRS/Avaz