latinica  ћирилица
17/02/2017 |  08:45 | Autor: RTRS

Zurof: Јevreji protiv proglašavanja Stepinca za sveca

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof rekao je da će Јevreji protestovati ako Vatikan proglasi za sveca katoličkog kardinala Alojzija Stepinca.
Efraim Zurof (foto:©Tanjug/ Zoran Žestić) -
Efraim Zurof (foto:©Tanjug/ Zoran Žestić)

"Uvjeren sam da će Јevreji širom svijeta burno reagovati i protestovati ukoliko Vatikan donese sramnu odluku i proglasi Stepinca za sveca. Stepinac ne zaslužuje da bude sveštenik, a kamoli svetac", istakao je Zurof.

On je za list "Danas" rekao da ne razumije stavove hrvatskog sveštenstva koje Stepinca već smatra svetim.

"Ako hrvatsko sveštenstvo i većina naroda podržavaju masovna ubistva, onda sa njima nešto ozbiljno nije u redu", naglasio je Zurof i dodao da je u Hrvatskoj primjetan porast proustaški orijentisanih snaga.

Zurof je naveo da nema informaciju da je odluka o kanonizaciji Stepinca već donesena, te izrazio nadu da ona nije tačna.

"Ukoliko Stepinac bude proglašen za sveca, ljudi će misliti da je potpuno u redu podržavati fašizam, masovna ubistva i da to nije prepreka da neko bude proglašen svetim. To bi bila užasna stvar", istakao je Zurof.

On je dodao da se iskreno nada da će Vatikan odlučiti da neko, ko je bio sveštenik Ante Pavelića, ne može da bude kanonizovan.

Izvor: Srna