latinica  ћирилица
27/02/2017 |  14:17 ⇒ 14:18 | Autor: RTRS

Ustavni sud FBiH - Nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Srba

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH donijelo je presudu prema kojoj Prijedlogom budžeta Kantona 10 za 2017. godinu i Prijedlogom zakona o izvršavanju budžeta nije povrijeđen vitalni nacionalni interes srpskog naroda.
Ustavni sud FBiH (foto:Fena) -
Ustavni sud FBiH (foto:Fena)

U obrazloženju odluke se, između ostalog, navodi da u postupku pred Vijećem nije dobijen potvrdan odgovor niti dokazi da li u Prijedlogu budžeta, u njegovom rashodovnom dijelu kojim se preciziraju kantonalna finansiranja opština, postoje opštine koje su u privilegovanijem statusu od nekih drugih, imajući u vidu planirani budžet.

Finansijski akti, a posebno prijedlog budžeta bilo kojeg nivoa vlasti i budžetskog korisnika, kao i prateći dokumenti "ne prepoznaju" korisnike po nacionalnom principu, a podliježu izuzetno strogoj kontroli njihovog kreiranja u odnosu na relevantne zakone u FBiH, navodi se u obrazloženju presude.

U obrazloženju se ističe da je cijelosti ispoštovana poslovnička procedura, te da je nearugumentovan stav opunomoćenika iz Kluba Srba da je došlo do povrede poslovničkih odredaba u toj mjeri i na način da je ugroženja njihova ravnopravnost u odlučivanju.

Ovlašteni predstavnik Kluba Srba u Skupštini Livanjskog kantona pred Ustavnim sudom FBiH Stevica Lukač izrazio je nezadovoljstvo ovakvom odlukom.

"Smatramo da jeste povrijeđen vitalni nacionalni interes i moramo nastaviti da se borimo u skladu sa ustavom i propisima, našim argumentima i mogućnostima kroz djelovanje u institucijama Kantona", rekao je Lukač.

On je najavio da će predstavnici Srba istrajati u svojim zahtjevima i na neki drugi način doći do cilja, ali je dodao da će ova presuda umnogome otežati nastavak borbe.

Lukač je ponovo ukazao na na težak položaj srpske populacije u nekoliko opština Livanjskog kantona, odnosno generalno politiku zanemarivanja tih opština od kantonalnih i federalnih vlasti.

"Moramo da kroz institucije parlamenta, vlade i ostalih struktura donesemo pravu sliku i pokušati da novim prijedlozima i budžetima omogućimo razvijanje i ekonomsko jačanje tog dijela FBiH", rekao je Lukač.

Predsjednik Kluba Srba u Skupštini Livanjskog kantona Drago Puzigaća tokom javne rasprave, koja je prethodila presudi, rekao je da se prvi put desilo da legalno izabrani predstavnici srpskog naroda u ovom kantonu nisu mogli da učestvuju u izradi Nacrta i Prijedloga budžeta Kantona za 2017. godinu zbog čega je Klub Srba Ustavnom sudu FBiH podnio zahtjev za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda.

"Od 70 miliona KM, koliko je predloženi budžet za 2017. godinu, samo 50.000 KM predviđeno je za povratnike, a skoro milion KM za tekuću rezervu premijera i ministra finansija. Htjeli smo da to popravimo, jer ovaj budžet ne prepoznaje izbjeglice i raseljena lica. Od srpskog stanovništva u Drvaru radi samo 10 odsto, a 90 odsto Hrvata", rekao je Puzigaća.

Za prijedlog budžeta nisu glasali ni Bošnjaci, koji su bili suzdržani.

Izvor: Srna