latinica  ћирилица
28/02/2017 |  14:03 | Autor: RTRS

Protić: Opozicija propustila šansu da Srpska napravi zaokret u Sarajevu

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije u parlamentu Srpske Slobodan Protić izjavio je danas Srni da je opozicija propustila šansu da kroz donošenje jedinstvenih skupštinskih zaključaka o zahtjevu Bakira Izetbegovića za revizijom presude Međunarodnog suda u Hagu po tužbi protiv Srbije, Srpska napravi preokret u zajedničkim institucijama BiH.
Slobodan Protić - Foto: Glas Srpske
Slobodan ProtićFoto: Glas Srpske

"Mogli smo da iskoristimo sve mehanizme koje imamo Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH i da sva ključna pitanja koja su remetilački faktor za funkcionisanje BiH na racionalan i politički način stavimo na sto i krenemo u njihovo rješavanje. Srpska je imala mogućnost za politički aktivizam, koji bi demaskirao sve u BiH na tome da li žele zajedničku državu ili ne", rekao je Protić.

On je ocijenio da je potpuno konfuzna izjava predsjednika SDS-a Vukote Govedarice po kojoj predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i potpredsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića ne interesuje revizija presude, nego žele da sve uvedu u dodatnu krizu jer smatraju da bi trebalo ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH.

"U svoj ovoj situaciji Govedarica ide s jedne strane sa inicijativama i odlukama da se potpuno prekine saradnja sa Izetbegovićem i SDA, te sa Savjetom ministara koju on naziva vladom, a sa druge strane ima ovo. Očigledno nije bilo spremnosti za prihvatanjem nečega što je jedinstven stav Narodne skupštine po pitanju krize koja je došla iz Sarajeva, iz zajedničkih institucija, konkretno od Izetbegovića", naveo je Protić.

Prema njegovim riječima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić treba da upotrebi sve mehanizme u funakciji zaštita interesa Republike Srpske.

"Svojatanje bilo kojeg poteza nije dobro i mislim da se Ivanić ponašao racionalno u ovoj situaciji i treba da u saradnji sa institucijama Srpske to pitanje dovede do kraja", rekao je Protić.

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je i oštro osudila odluku bošnjačkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, donesenu protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH.

Zaključak oko kojeg u Narodnoj skupštini nije postignuta jedinstvenost definiše da "Narodna skupština poziva predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva s ciljem onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih institucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja Srpske, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja".

Za zaključke je glasalo 46 poslanika, uzdržana su bila 23 poslanika opozicije, a niko nije glasao protiv.

Izvor: SRNA