latinica  ћирилица
28/02/2017 |  14:06 ⇒ 14:07 | Autor: RTRS

Kitarovićeva osudila učestale incidente podstaknute mržnjom

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je u Požegi osudila učestale incidente podstaknute mržnjom i netolerancijom.
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: AP
Kolinda Grabar KitarovićFoto: AP

Kitarovićeva je dodala da marginalnim pokretima i izolovanim slučajevima ne bi trebalo davati preveliku pažnju.

"Svi to osuđujemo i treba osuđivati. Ali, podizanjem toga na visok stepen u medijima i nivo političkih stranaka stvara se utisak da je Hrvatska puno netolerantnija nego što jeste", ocijenila je Kitarovićeva.

Ona je navela da takvi incidenti i klima tjeraju mlade iz Hrvatske, a da fokus političkih stranaka treba biti na programu izlaska iz krize i zadržavanju mladih.

U organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava na glavnom zagrebačkom trgu je u nedjelju održan neonacistički skup lica u crnom, nakon čega je policija zbog remećenja javnog reda i mira privela predsjednika te stranke Dražena Keleminca.

Hrvatska narodna stranka /HNS/ poslala je zbog toga krivičnu prijavu sa obrazloženjem da postoji osnovana sumnja da su protivpravnim radnjama ostvarena sva bitna obilježja krivičnog djela javno podsticanje na nasilje i mržnju iz Krivičnog zakona Hrvatske.

"I dalje nam nije jasno zašto takav skup nije zabranjen i zašto još na spomen-područjima stoje ploče s ustaškim pozdravom", saopšteno je danas iz HNS-a, prenose hrvatski mediji.

Izvor: Srna