latinica  ћирилица
28/02/2017 |  21:12 | Autor: RTRS

Turska vlada će podržati izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo

Turska Vlada će podržati sve razvojne i infrastrukturne projekte koji su u interesu Srbije i Turske, a na prvom mjestu izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, koju će zajednički realizovati Srbija, Turska i BiH, rečeno je na sastanku u Ankari potpredsjednika srpske Vlade Rasima Ljajića i turskog premijera Binali Јildirima.
Rasim Ljajić i turski premijer Binali Јildirim - Foto: SRNA
Rasim Ljajić i turski premijer Binali ЈildirimFoto: SRNA

Јildirim je rekao da Turska podržava reforme koje sprovodi Vlada Srbije, dodajući da posebno mjesto u odnosima dvije zemlje predstavlja ekonomska saradnja, čiji obim bi svake godine trebalo da raste i obuhvata sve više privrednih oblasti.

Ljajić, koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, izrazio je zadovoljstvo napretkom u pregovorima o proširenju obima robe i usluga koje će se naći na režimu slobodne trgovine između Srbije i Turske.

On je dodao da očekuje da taj sporazum bude potpisan najkasnije u junu - saopštila je Vlada Srbije.

Ljajić je zatražio da vlada u Ankari omogući kvotu za bescarinski izvoz mesa iz Srbije u Tursku, što bi u dobroj mjeri doprinijelo da robna razmjena dvije zemlje u ovoj godini premaši milijardu evra.

Ljajić se susreo i sa turskim ministrom ekonomije Nihatom Zejbekčijem, kao i sa ministrom poljoprivrede, prehrane i stočarstva Farukom Čelikom, kojima je prenio da će ove godine započeti rekonstrukcija Kalemegdanske i Ramske tvrđave sredstvima Turske razvojne agencije /Tika/.

Izvor: Srna