latinica  ћирилица
01/03/2017 |  10:57 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Đaci i roditelji prikupili knjige za školsku biblioteku (VIDEO)

Akcijom đaka i roditelja, u školskoj biblioteci područnog odjeljenja OŠ "Knez Ivo od Semberije", u bijeljinskom naselju Koviljuše, prikupljeno je 1.600 naslova.
Školska biblioteke "Knez Ivo od Semberije" - Foto: RTRS
Školska biblioteke "Knez Ivo od Semberije"Foto: RTRS

Zbog izmjene nastavnog plana i programa, nedostaje im školska lektira za starije razrede, pa računaju na pomoć onih kojima knjige skupljaju prašinu u ormarima.

Ideja, rođena na času demokratije, prerasla je u akciju u koju su se osim učenika uključili i roditelji, pa su se donirane rafe postepeno popunile šarolikim knjigama prepunih različitih priča, svjetova i likova.

Djeca maštaju, upoznaju se s književnim žanrovima i ovladavaju vještinom lijepog izražavanja.

"Našim priredbama koje smo organizovali, mi smo prikupili te knjige i mislim da služe. Svaka knjiga je korisna, ali je sada bogatija naša biblioteka. U zavještanju jezika Stefana Nemanje on kaže "čuvajte čedo moje milo jezik kao zemlju", tako da ovaj citat nam govori koliko je bitan jezik i sa književnost koju već imamo pa smo se trudili već nekoliko godina, kao generacije prije nas, da skupimo što više knjiga za biblioteku i u tom smo uspjeli", govore učenici.
Misiju starijih učenika nastavljaju mlađi. 

Roditelji su svjesni da u školskoj biblioteci djeca pronalaze smjernice za učenje i stiču čitalačke navike, pa čim prerastu lektiru knjige poklanjaju biblioteci generacijama koje dolaze.

Pored knjiga, imamo  slikovnice, brošure, audio -vizuelnu građu, sve što je potrebno biblioteci imamo", napominje bibliotekarka Јelica Abazović.

Ipak, biblioteci su potrebni još neki naslovi koji su dio školske lektire.

"Nemamo 'Družbu Pere Kvržice', a znam da mnogi ljudi imaju. To je neka stara lektira, ponovo se vraćaju u našu školu, pa ih pozivam da sve te lektire poklone školi, njima tamo negdje skupljaju prašinu", apeluje Anka Todorović, nastavnica srpskog jezika.

Đaci se ponose bibliotekom koja je njihovih ruku djelo. Broj naslova u školskoj biblioteci šestorostruko je veći od broja đaka.