latinica  ћирилица
11/03/2017 |  16:02 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Bratunac: Sjećanje na egzodus sarajevskih Srba (VIDEO)

U Bratuncu je obilježena 21 godina od egzodusa sarajevskih Srba koji su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustili svoje domove. Njih 20 000 doselilo se u Srednje Podrinje, većinom u Srebrenicu i Bratunac.
Bratunac - parastos - Foto: SRNA
Bratunac - parastosFoto: SRNA


Obilježavanje egzodusa, počelo je sinoć Akademijom sjećanja, a na bratunačkom groblju danas su položeni vijenci i služen je parastos za 500 Srba poginulih u sarajevsko- romanijskoj regiji .

Mirovnim sporazumom sjeverozapadne sarajevske opštine naseljene Srbima predate su Federaciji BiH mimo volje stanovnika tog područja . Tada je počeo egzodus Srba iz Hadžića, Ilijaša, Vogošće, Grbavice i Rajlovca.

"Suze mi naoči krenu kad se sjetim onog snijega", prisjeća se Radmila Đukić.

"Јa sam došao traktorom", kaže Rade Grabovac.

 Danas mnogi izgnani sarajevski Srbi žive teško, neki još u alternativnom smještaju, imovina im je porušena i nemaju se gdje vratiti.

"Sad kad odemo nema nigdje ništa, porušeno. Zahtjev za obnovu smo podnosili, ističe Savo Cvijetić.

"Danas najbolje Arapi prolaze,  oni kupuju tu našu srpsku zemlju", rekao je Drago Petković.

Prvi put u istoriji čovječanstva dogodilo se da narod koji kreće u egzodus ostavlja imovinu, a nosi posmrtne ostatke poginulih srodnika i boraca. U Bratunac je prenijeto 500 posmrtnih ostataka. Ljubica Todorović prenijela je posmrtne ostatke sina. 

"Nije bilo popa da ih sahrani, čekali smo čitav dan pored , tad smo se po onoj hladnoći isprehlađivali", kaže Ljubica Todorović.
 U sarajevskim medijima i u intelekualnim krugovima manipuliše se da su sami Srbi proizveli egzodus i da su u Sarajevu mogli imati sva prava.

"Kako je naša politika to izdiktirala, kako nas je Momo Krajišnik navratio itd a ja na to imam samo jedno pitanje, pa taman i ako se desilo sve tako, pa zašto se niko nije vratio", naveo je Vidomir Banduka, predsjednik udruženja "Sarajevski Srbi".
Nije se niko ni mogao vratiti, tvrde u ovom udruženju, jer su Srbi u Federaciji diskriminisani i prilikom zapošljavanja, ali i prilikom ostvarivanja svih prava . Iako , kako kažu čeznu za svojim ognjištima, ne žele da se vrate u Federaciju, jer bi tamo, dodaju, bili građani drugog reda

 "Života nema, tamo su došli neki drugi, došli su Arapi, Sandžaklija, mjenja se kultura, identitet tog grada koji više uopšte ne liči na sebe", rekao je Vidomir Banduka, predsjednik udruženja "Sarajevski Srbi".

Od nekadašnjih 10 000, u Bratuncu danas živi tek 2 000 sarajevskih Srba. Parastosom i polaganjem vijenaca, kao i akademijom sjećanja obilježena je 21 godina od kolektivnog preseljenja jednog naroda.