latinica  ћирилица
14/03/2017 |  16:02 ⇒ 15/03/2017 | 09:07 | Autor: RTRS

Burno na sjednici Vijeća naroda Srpske, nema saglasnosti (VIDEO)

Burno na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske. Klub Bošnjaka pokrenuo je proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na sve tačke koje su bile na dnevnom redu - akte u vezi sa referendumom, Zakon o obrazovanju i zaključke sa posebne sjednice Narodne skupštine o reviziji tužbe protiv Srbije. Posebno skandalozno, smatraju srpski predstavnici, bilo je obrazloženje za zaključke o reviziji.
Vijeće Naroda - Foto: RTRS
Vijeće NarodaFoto: RTRS

Mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na skupštinske zaključke u vezi sa pokretanjem revizije Klub Bošnjaka podnio je jer, kažu, nije u nadležnosti Parlamenta Srpske da o tome raspravlja, već na zajedničkim organima.

- Ne može Narodna skupština u entitetu mijenjati Dejtonski mirovni sporazum na način da kaže da visoki predstavnik treba da ode, da se ukinu strane sudije - rekao je potpredsjednik Vijeća naroda Republike Srpske Kemo Čamdžija.

Osim toga, Klub Bošnjaka, u obrazloženju odluke, navodi da su poslanici, usvajanjem zaključaka, pokušali da negiraju genocid i prikriju žrtve i zločine. Ovakvo skandalozno objašnjenje srpski predstavnici smatraju još jednom manipulacijom žrtvama u političke svrhe i uvredom za sve poslanike koji su izglasali zaključke.

- Dugo sam u politici, nikada nisam čuo bezobraznije obrazloženje, koje je čista laž - rekao je Igor Žunić, narodni poslanik i zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD u NSRS.

Klub Bošnjaka nije se tu zaustavio. I na sve ostale tačke pokrenut je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. U zakonu o osnovnom obrazovanju sporan im je naziv jezika bošnjačkog naroda, a da im odluke u vezi sa referendumom ugrožavaju interes već je, kažu, utvrdio i Ustavni sud Republike Srpske.

- Nije došlo do proceduralne greške u ranijoj presudi suda. Ustavni sud je morao jasno da konstatuje da je došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda - smatra Čamdžija.

Podsjećamo, Ustavni sud, u svojoj odluci, jeste konstatovao da je povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka, ali isključivo u postupku donošenja Odluke o konstatovanju rezultata, dakle zbog proceduralnih razloga.

- Danas sam prvi put bio na Vijeću naroda i nikada u životu nisam vidio takvu vrstu dezinformacija - kaže Žunić.

Vijeće naroda nije postiglo saglasnost ni o jednom zahtjevu Kluba Bošnjaka, pa će svi materijali biti upućeni na zajedničku sjednicu komisiji NSRS i Vijeća naroda.

- Idemo ponovo na Ustavni sud i vidimo već da je to praksa ovog Vijeća već duži vremenski period - rekla je predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović.

Predsjednik Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović rekao je  da Bošnjaci pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, na koje imaju puno pravo, pokreću za stvari za koje ne bi trebalo, a sve sa ciljem usporavanja donošenja zakona koji su veoma važni za Srpsku.

U prilog tome govori i podatak da je Klub Bošnjaka u aktuelnom sazivu Vijeća naroda, tokom protekle dvije godine podnio čak 29 zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, što je već za četiri zahtjeva više nego u cijelom prošlom sazivu.