X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
15/03/2017 |  14:00 ⇒ 14:56 | Izvor: RTRS

Srebrenica- Ikone "preživjele" požar

U Srebrenici je uništena sva imovina u četiri stana u stambenoj zgradi koju je zahvatio požar, a jedino su čitave ostale ikone na zidu izgorjelog stana Dušana i Dostane Savić.
Srebrenica- Ikone "preživjele" požar - Foto: SRNA
Srebrenica- Ikone "preživjele" požarFoto: SRNA

U požaru 12. marta pričinjena je velika materijalna šteta. Krov zgrade i četiri stana potpuno su uništeni, a još nekoliko ih je oštetila vatra ili voda prilikom gašenja požara.

Sva imovina - dokumenta, namještaj, odjeća, obuća, bijela tehnika, računari, fotografije, nakit, knjige, slike, suveniri, posuđe, dječije igračke i druge vrijednosti u stanovima su izgorjeli.

Među četiri uništena je i stan Dušana i Dostane Savić, koji su 1995. godine izbjegli iz Vozuće u Srebrenicu, gdje su kupili stan prije nekoliko godina.

U ovom požaru stan je uništen, ali su "preživjele" ikone, od kojih su neke Savići donijeli prilikom evakuacije iz rodnog kraja. Kažu da im je imovina uništena, ali da su zahvalni Bogu što im je porodica živa.

Oni se nadaju da će uz pomoć Boga i plemenitih ljudi, po treći put, steći imovinu i krov nad glavom.

- Kućili smo se kao mladi u Vozući, zatim kada smo izbjegli u Srebrenicu i kupili ovaj stan i, evo, moramo ponovo - kažu Dostana i Dušan.

Savići vjeruju da je Božija volja svemoćna i da je sačuvala ikone u stanu da bi se pred njima molili Bogu i, uz njegov blagoslov, ponovo stekli i stvorili normalne uslove za život.

Izvor: SRNA