latinica  ћирилица
16/03/2017 |  10:29 ⇒ 10:31 | Autor: RTRS

Kurc: Turskoj susjedski sporazum, Zapadnom Balkanu članstvo

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc smatra da Turska ne može da postane članica EU već da joj treba ponuditi sporazum za susjede, dok je sa Balkanom sasvim drugačija situacija – perspektiva prijema treba da bude zadržana.
Sebastian Kurc - Foto: Screenshot
Sebastian KurcFoto: Screenshot

Sebastijan Kurc u dokumentu o reformi EU, koji predstavlja stav austrijske vlade za predsjedavanje Uniji u drugoj polovini iduće godine, ističe da je vrijeme da se riješi odnos prema Turskoj.

Za razliku od kandidata sa Zapadnog Balkana, Turska se već godinama udaljava od EU, navodi se u tom dokumentu.

Neuspjeli puč je taj proces samo ubrzao, a govori se i o dramatičnim posljedicama po ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju, te se dodatno navodi da Turska provocira sa predizbornim nastupima u zemljama članicama EU pred referendum.

"Pristupanje takve Turske u EU je zbog toga nezamislivo", naglašava se u dokumentu. Dodaje se da Turska ostaje, i pored toga, važan regionalni i ekonomski akter i da EU i Turska imaju interes za što tješnju i konstruktivnu saradnju, na ravnopravnoj osnovi i svim nivoima.

Korisniji od tvrdoglavog pridržavanja pristupnoj fikciji je realniji pristup – jednog evropsko-turskog susedskog sporazuma, predlaže Kurc.

Taj sporazum ne treba da sadrži opciju pristupa, niti slobodu kretanja u okviru jedinstvenog tržišta, a osnova treba da bude modernizovana carinska unija.

Kurc u tom dokumentu ističe da je situacija drugačija sa zemljama Zapadnog Balkana, jer perspektiva za pristup za te države treba da bude zadržana.

"Ona je bila i ostaje važan podsticaj za reforme. Posebno je migrantska kriza pokazala koliko je važna stabilnost i bezbjednost na Zapadnom Balkanu za stabilnost i bezbjednost centralne Evrope", navodi se u dokumentu.

Izvor: Tanjug