latinica  ћирилица
21/03/2017 |  08:44 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Rusija garantuje za generala Mladića da bude pušten na liječenje (VIDEO)

Rusija je dala garanciju Haškom tribunalu za privremeno puštanje generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića kako bi se liječio u Moskvi.
Ratko Mladić - Foto: RTRS
Ratko MladićFoto: RTRS

Mladić je početkom marta imao ozbiljnu zdravstvenu krizu nakon koje je odbrana podnijela hitan zahtjev sudu za privremeno puštanje.

Bivši general Vojske Republike Srpske početkom marta imao je blagi moždani udar. Stanje je počelo da se komplikuje i trenutno je u najvećoj rizičnoj grupi da mu se ponovi moždani udar ili infarkt sa mogućim smrtnim posljedicama.

"Stanje se malo popravilo, ali čak i ljekari u pritovrskoj jedinici kažu da je u rizičnom stanju", rekao je sin generala Mladića, Darko Mladić.

Odbrana je tek poslije tri godine od Tribunala dobila kompletnu Mladićevu zdravstvenu dokumentaciju, u kojoj je uočeno da je bilo propusta u liječenju. To je vidljivo čak i u cenzurisanoj verziji koja je dostupna javnosti. U zahtjevu za puštanje na liječenje navedeni su i nalazi Ruskog medicinskog tima u kojima piše da u dokumentaciji nedostaju nalazi sa snimanja od 2011. do 2013. godine.

"Zbog toga je nemoguće odrediti pravu procjenu oštećenja i dinamiku procesa. Pacijent bi morao biti prebačen u adekvatnu zdravstvenu ustanovu."

Darko Mladić se nada će sud odobriti puštanje po hitnoj proceduri s obzirom na iskustva koja su imali sa Slobodanom Miloševićem. S druge strane, svi uslovi koje zahtijevaju su ispunjeni.

"Rusija je članica Savjeta bezbjednosti, završne riječe su prošle, ne postoji ni jedan razlog koji bi sud mogao da nađe da se Mladiću ne omoguće dodatne pretrage", rekao je advokat i branilac generala Mladića, Miodrag Stojanović. 

Rusija se obavezala da Mladić neće nestati ili pobjeći, te da će general biti vraćen u Hag kada to Tribunal zatraži.