latinica  ћирилица
21/03/2017 |  09:29 | Autor: RTRS

MUP RS: U protekla 24 časa lokalizovano 14 požara

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa lokalizovano je 14 požara, među kojima sedam šumskih, a uzroci su uglavnom ljudska nepažnja prilikom paljenja korova, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
 -

Lokalne vatrogasne jedinice, policijski službenici i mještani uspjeli su da lokalizuju svih 14 požara evidentiranih u protekla 24 časa.

Iz MUP-a Republike Srpske apeluju na građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala prilikom uređenja imanja vrše odgovorno i na površinama koje mogu kontrolisati.

Nakon spaljivanja potrebno je da ugase ostatke nesagorene materije da bi bilo spriječeno njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara.

Građanima se savjetuje da sami ne pokušavaju da ugase požar, već da pozovu pomoć - Centar za obavještavanje na broj 121, vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122.

"Apelujemo da svi građani poštuju zakonske odredbe - ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu jer samo jedan trenutak nepažnje može imati nesagledive posljedice", saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Iz MUP-a poručuju da će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu.