latinica  ћирилица
21/03/2017 |  17:43 ⇒ 22/03/2017 | 20:10 | Autor: RTRS

Kome je odgovaralo stvaranje afere sa pasošima? (VIDEO)

I pored alarmantnih najava da će građani BiH poslije 21.marta ostati bez pasoša - na višemjesečnu aferu stavljena je tačka.
Pasoši BiH - Foto: RTRS
Pasoši BiHFoto: RTRS

Agencija za identifikacione dokumente BiH, na godinu dana, produžila je ugovor sa kompanijom "Milbauer"

Tresla se gora - rodio se novi ugovor sa "Milbauerom". Njemačka firma koja godinama štampa pasoše za BiH, taj će posao nastaviti i u ovoj godini. Tu ništa ne bi bilo sporno, da predstavnici vlasti u Sarajevu mjesecima nisu pokušavali da kriminalizuju rad ove kompanije i okolnosti pod kojim je uopšte došla na prostor BiH. Bivši direktor IDDEE je privođen, a ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić iznio je niz optužbi na račun poslovanja kompanije "Milbauer" tvrdeći da imaju monopol i ugovore koje su potpisali s IDDE-om, a koji su štetni za državu i građane BiH.

Mektić je zbog toga tražio od tadašnjeg direktora IDDEE Edima Nesimija da poništi javni tender. Kancelarija za razmatranje žalbi BiH, nakon žalbe kompanije Gemalto, poništila je dva tendera, zbog čega su iz resornog bh ministarstva stizale izjave da će od 21. marta izdavanje pasoških knjižica biti ugroženo, ali i najave da bi moglo doći do vraćanja na knjižice prethodne generacije, sa manjim nivoom bezbjednosti. Po staroj praksi, krenulo je prebacivanje odgovornosti na bivšu vlast.

"Obmanjivati građane da je komisija na to upozoravala zaista nema smisla. Riječ je o onima koji lobiraju sa nekim firmama izvana da bi te firme dobile posao upravo mjenjaju pravilnik, mjenjaju uslove i obmanjuju građane BiH i cijele Evrope da treba umanjiti bezbjednosne elemente samog pasoša. Ako je to rješenje ove vlasti, onda im zaista čestitam", rekao je bivši ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Tender je u februaru ponovo raspisan. I taman kad su svi sumnjali da će scenario biti ponovljen treći put, DŽemalto povlači ranije uloženu žalbu, a litvanska kompanija se zbog tehničkih raloga povlači. "Milbauer" ostaje jedina kompanija koja ispunjava uslove. Nakon svega, u Ministarstvu civilnih poslova BiH pravosuđu ostavljaju da istraži ovaj slučaj, a 
javnost postavlja pitanje - kome je odgovaralo odugovlačenje i stvaranje afere nakon koje se, apsolutno ništa nije promijenilo. Ili je iza svega bilo skupljanje jeftinih političkih poena.