latinica  ћирилица
30/03/2017 |  16:13 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Stanari: Raste broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava (VIDEO)

Raste broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na području opštine Stanari. Danas ih ima 120. Poljoprivrednici kažu da su motivisani redovnim podsticajima iz opštinskog budžeta.
Stanari - poljoprivreda - Foto: RTRS
Stanari - poljoprivredaFoto: RTRS

Miladinko Kovačević iz Donje Ostružnje u opštini Stanari živi od proizvodnje mlijeka.

Dvadesetak grla svakodnevno proizvede više od 100 litara mlijeka, a podsticaji mu dobro dođu da bi širio kapacitete.

"To je samo vjetar u leđa da imamo one koji se bave ovim poslom, i da koliko toliko imamo podršku u razvoju poljoprivrede. Mi se trudimo da sav taj podsticaj ide u razvojni program, a ne u socijalni", ističe ovo Miladinko Kovačević,  poljorivredni proizvođač iz Donje Ostružnje.

U ovoj godini za podsticaje u poljoprivredi opština Stanari iz budžeta je izdvojila 200.000 maraka.

Od formiranja nove opštine porastao je broj registrovanih gazdinstava jer je sve više stanovništva zainteresovano za poljoprivredu.

Osim podsticaja za poljoprivredu, opština Stanari dodjeljuje i subvencije za samozapošljavanje, pa mnoga gazdinstva vide i u tome šansu da riješe nezaposlenost.

"Kada se formilara opština Stanari, imali smo negdje oko 70 registrovanih gazdinstava, sad ih imamo već preko 120. Čekamo zvaničnu evidenciju zato što je još u toku preregistracija gazdinstava", rekao je Mihajlo Gavrić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Poljoprivrednik" Stanari.

"Izmjene po pitanju programa samozapošljavanja i zapošljavanja morali smo uskladiti jer dolazi do preklapanja kad je u pitanju poljoprivreda, kad su u pitanju zanatsko-preduzetničke djelatnosti. To je naišlo na pozitivan odjek i vidimo da su odbornici učestvovali u tome", zaključio je Dušan Panić, načelnik opštine Stanari.

Proizvođači u Stanarima "svaštare" jer se od jedne grane poljoprivrede teško može preživjeti.

Ipak, uskoro namjeravaju da se opredijele kojoj grani će dati stratešku prednost.

U udruženju poljoprivrednika vjeruju da će to biti voćarstvo, poput plasteničke proizvodnje jagoda i slično, pa u dogledno vrijeme planiraju pravljenje hladnjače.