latinica  ћирилица
30/03/2017 |  17:04 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Novi Grad - Predstavljeni rezultati projekta "Religija je simbol mira"

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Novom Gradu danas su na okruglom stolu predstavljeni rezultati projekta "Religija je simbol mira" koji je od septembra prošle godine okupio 500 učesnika.
Novi Grad - OŠ "Sveti Sava" - Religija je simbol mira - Foto: SRNA
Novi Grad - OŠ "Sveti Sava" - Religija je simbol miraFoto: SRNA

Direktor škole Marina Ovuka rekla je Srni da je projekat bio značajno iskustvo za učenike i roditelje.

"Osnovna škola `Sveti Sava` bila je nosilac projekta, a naš partner OŠ `25. novembar` iz Velike Kladuše u Federaciji BiH", navela je Ovuka i dodala da su u projektu sarađivali i vjeroučitelji.

Koordinator projekta, školski psiholog Dragana Radanović rekla je da su u projekat, koji ima i naučnu dimenziju, bili uključeni učenici osmih i devetih razreda.

Ona je objasnila da je urađeno istraživanje na početku i na kraju projekta da bi se dobile informacije o uticaju projektnih aktivnosti na promjenu stavova, a rezultati pokazuju je manji stepen distance i da prihvatanje drugih etničkih grupa zavisi od toga koliko će drugima biti približene različitosti.

Predsjednik Savjeta roditelja OŠ "Sveti Sava" Srđan Dragišić smatra da je projekat bio dobra prilika da se djeca upoznaju i saznaju više jedni o drugima.

Danas je predstavljena publikacija koja nosi ime projekta, a biće podijeljena u novogradskim školama. Osim okruglih stolova, organizovane su posjete učenika dvije škole i zajednički izleti, a po stotinu učenika devetih razreda obje škole dobilo je ruksake.

Projekat čija je vrijednost 30.000 KM podržala je organizacija Robert Boš štiftung.

Izvor: Srna