latinica  ћирилица
30/03/2017 |  17:40 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Muru uručena koverta sa zvaničnim pozivima opoziciji za gostovanje na RTRS-u (VIDEO)

U sinoćnoj emisiji "Telering" urednik i voditelj Mato Đaković je šefu misije OEBS-a DŽonatanu Muru predao kovertu u kojoj je dio zvaničnih poziva koje je naša medijska kuća protekle tri godine upućivala opoziciji u Srpskoj za gostovanja u programu RTRS-a. To je ujedno, najbolji dokaz da je godinama stvarana lažna slika o javnom servisu, na kojem nema opozicije.
Telering: Gost DŽonatan Mur - Foto: RTRS
Telering: Gost DŽonatan MurFoto: RTRS

"Očekivao sam od vas zaštitu kolega koje rade. U svakom poslu ima ljudi koji ne rade dobro svoj posao i zbog toga sam vam pripremio ovu kovertu sa nekoliko hiljada poziva i odgovora opozicije da ne žele doći na RTRS. To više nije do novinara ove kuće – izvolite", rekao je voditelj emisije "Telering" Mato Đaković uručivši DŽonatanu Muru kovertu sa zvaničnim pozivima koje je naša medijska kuća protekle tri godine upućivala opoziciji u Srpskoj za gostovanja u programu RTRS-a.

Mur je ovaj gest prokomentarisao ovako:

"Ljudski je da oni koji ne žele učestovati odbiju poziv, ali naše ponašanje u misiji OEBS-a dosta je drugačije. Mi uvijek odgovaramo na pitanja ozbiljnih novinara. Nekada pitanja nisu ozbiljna, ali u svakom slučaju, mi mislimo da je to naša dužnost".

Čini se da to nije bila dužnost opozicije u Srpskoj koja je dugo ignorisala javni medijski servis Srpske. Više od tri godine naše brojne pozive za gostovanja u programu RTRS-a opozicija je odbijala, uz odgovor da ne daju izjave za, kako kažu, režimsku televiziju. Upravo bojkot RTRS-a obio im se od glavu. To su i javno priznali nakon posljednjih izbora.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da je "u to vrijeme bila takva politika stranke", ali da je, ipak, "sazrelo vrijeme da se odazivaju na naše pozive".

"Imali smo situaciju da smo ignorisali pojedine medije i to treba priznati kao grešku, spremni smo ići na RTRS", izjavio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Sve ovo, ipak, nije bilo dovoljno potpredsjedniku PDP-a Igoru Crnatku, koji se visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini požalio na rad RTRS-a.

"Rekao sam da je RTRS javni servis koji je isključivo propagandno sredstvo u rukama vladajuće stranke. Јa lično sam odbijao gostovanje u programu samo onda kada ste me htjeli dovesti u omalovažavajući položaj", kaže Crnadak.

Šta za Crnatka znači omalovažavajući položaj - nikome nije jasno. Јasno je samo da ovakve uvrede na račun javnog medijskog servisa predstavljaju nastavak politike opozicije. I pored svega, RTRS je uvijek odgovarao profesionalno i u skladu sa etičkim kodeksima i svaki put iznova opoziciji upućivao pozive za gostovanja. Stavovi opozicije u našem dnevno-političkom programu nisu ostali zanemareni. Tako će biti i u buduće.