latinica  ћирилица
30/03/2017 |  20:01 | Autor: RTRS

Skoplje: Žestoka rasprava poslanika VMRO-DPMNE i DUI

U Skoplju je danas nastavljena konstitutivna sjednica makedonskog Sobranja koju je obilježila žestoka rasprava dojučerašnjih koalicionih partnera VMRO-DPMNE iz makedonskog i Demokratske unije za integraciju iz albanskog političkog bloka.
Makedonsko Sobranje -
Makedonsko Sobranje

Umjesto da raspravljaju o Komisiji za izbor i imenovanje, koja treba da predloži predsjednika parlamenta, poslanici dva bloka međusobno su se optuživali za razne stvari.

Do žustre rasprave je došlo nakon što su poslanici VMRO-DPMNE optužili kolege iz DUI da su nesposobni i da su sve svoje neuspjehe krili iza njihovih leđa.

"Svoju nesposobnost ste krili iza VMRO-DPMNE. To nije pošteno prema vašim glasačima", rekao ja poslanik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski.

Poslanik DUI DŽevat Ademi rekao je da VMRO-DPMNE ne može da se pomiri da ide u opoziciju i da samo "kuka za vlašću".

U brojnim replikama diskutovalo se o lošoj ishrani u studentskim domovima do neisplaćenih subvencija poljoprivrednicima.

Konstitutivna sjednica Sobranja počela je 30. decembra prošle godine kada su verifikovani mandati poslanika, a nastavljena je nakon tri mjeseca.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra prošle godine.

Makedonija oš nije dobila Vladu iz dva pokušaja - u prvom lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski nije uspio da obezbijedi parlamentarnu većinu, a u drugom je predsjednik države Đorđe Ivanov odbio da dodijeli mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Međunarodna zajednica pozvala je političke aktere da poštuju izbornu volju građana i omoguće strankama koje su obezbijedile većinu da formiraju vladu.

U okviru balkanske turneje u Skoplje u ponedjeljak, 3. aprila, dolazi predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Iz kabineta makedonskog predsjednika danas je saopšteno da će se Ivanov sastati sa Tuskom.

S ciljem rješavanja političke krize u Makedoniji, u Skoplju je 21. marta boravio evropski komesar za proširenje Јohanes Han, ali je Ivanov odbio da se sa njim sastane.

Izvor: SRNA