latinica  ћирилица
30/03/2017 |  22:31 | Autor: RTRS

Tači: Kosovo zakasnilo sa formiranjem ZSO

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je da je Kosovo zakasnilo sa formiranjem ZSO i dodao da posao na izradi Statuta ZSO treba da započne što prije.
Hašim Tači (Foto: srbijadanas.com) -
Hašim Tači (Foto: srbijadanas.com)

"Kosovo je zakasnilo sa formiranjem Zajednice, naročito nakon odluke Ustavnog suda. Zato što prije mora da se krene sa izradom statuta Zajednice", rekao je Tači za radio Slobodna Evropa.

Govoreći o demarkaciji sa Crnom Gorom, Tači je kazao da "svi treba da budu svjesni" da će bez ratifikacije sporazuma o demarkaciji, "građani Kosova ostati izolovani".

"Povratak Srpske liste u institucije Kosova je dobra mogućnost da se radi na izglasavanju demarkacije u Skupštini. U suprotnom, neosnivanjem ZSO, neizglasavanjem demarkacije i bez vizne liberalizacije, ostaćemo kao društvo i država blokirani nepravedno, ali i uz našu krivicu jer EU neće promijeniti mišljenje", kazao je Tači.

Upitan da li je potrebna hitna rasprava o ZSO i demarkaciji sa Crnom Gorom, Tači je rekao da je rasprava o tim pitanjima "već završena".

"Vrtimo se u krug po tim pitanjima. Kosovo sebi treba da odredi pravac da li želi da se kreće u pravom smjeru ili da tapka u mjestu. To ne smijemo da dopustimo. Moramo donijeti određene odluke i pokazati da li smo spremni da prevaziđemo ove izazove ili nam je potreban nov početak", rekao je Tači.

Upitan da li su prijevremeni parlamentarni izbori izlaz iz sadašnje situacije, predsjednik Kosova je ocijenio da se to pitanje odnosi na političke partije.

"Јa ću kao predsjednik poštovati Ustav i zakone Kosova kada su u pitanju redovni izbori. Ali, ako postoji politički dogovor među partijama, ja ću poštovati i njihovu volju", kazao je Tači.

Izvor: Beta