X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
12/04/2017 |  15:58 ⇒ 17:39 | Izvor: RTRS

Obilježeno 25 godina od formiranja Prve semberske brigade (VIDEO)

U Bijeljini je obilježeno 25 godina od formiranja Prve semberske brigade. Na spomenik palim borcima, u centru Bijeljine položeni su vijenci.
Sjećanje na Sembersku brigadu - Foto: RTRS
Sjećanje na Sembersku brigaduFoto: RTRS

Prva semberska laka pješadijska brigada bila je u sastavu Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske. Njeni ratni put počeo je na brčanskom ratištu gdje je branila "Koridor života", da bi poslije nekoliko mjeseci imala zonu odgovornosti na Majevici braneći desetine srpskih naselja od napada muslimanskih formacija. Učestovali su u odbrani Krajiških opština i na Sarajevskom ratištu.

Prva semberska laka pješadijska brigada formirana je 12. aprila 1992. godine i prva je zvanična oružana formacija Vojske Republike Srpske. Brigada ima najduži ratni i borački staž i mada nosi naziv "semberska", ova operativna jedinica bila je osposobljena za dejstvo na širem području Republike Srpske.

- Ova brigada je krajem juna dobila zonu odgovornosti na Majevici, gdje je do kraja rata branila važan pravac Tuzla-Lopare-Čelić - navodi Đoko Pajić, prvi načelnik štaba Prve semberske brigade.

Prva semberska brigada nastala je iz 17 brigade ЈNA i bila je mobilisana od septembra 1991. godine, imala je zadatak da štiti šire područje Semberije od agresije iz Hrvatske.

- Po izbijanju sukoba u Bijeljini, odnosno od tih nemilih događaja, brigada je dala značajan doprinos u sprečavanju širih međunaciolnih sukoba i učestovala je u razbijanju paravojnih formacija. Zajedno sa narodom uspjela je da spriječi veće sukobe i mnogo veće žrtve i to treba da se zna - ističe Pajić.

Ova jedinica jedna je od tri ratne "semberske" brigade u posljednjem otadžbinskom ratu. Imala je 139 poginulih boraca i više stotina ranjenih.

- Brigada je dopunjavana sa stanovništvom koje je pristizalo sa drugih prostora i tako mješovita od četiri bataljona upućena je na prostore Majevice - navodi komandant Prvog bataljona ove brigade, Vlado Simić.

Prva semberska brigada odlikovana je Krađorđevom zvijezdom trećeg reda za učešće u odbrani Republike Srpske u odbrambeno otadžbinskom ratu.