latinica  ћирилица
18/04/2017 |  16:27 ⇒ 16:33 | Autor: RTRS

U Savjetu ministara nema volje za gradnju zgrade za sjedište IDDEEA

Zamjenik direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/ Radivoje Trbić smatra da u Savjetu ministara BiH nema volje da bude izgrađena zgrada u kojoj bi bilo sjedište ove agencije.
IDDEEA - Foto: ilustracija
IDDEEAFoto: ilustracija

Trbić je na današnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PS BiH rekao da je riječ o izuzetno bitnoj instituciji gdje su pohranjeni podaci o građanima BiH, vozilima, ličnim dokumentima i drugo.

"Tu ne mislim na političku volju predstavnika iz Republike Srpske u Savjetu ministara BiH, nego na neke predstavnike iz Federacije BiH, s obzirom da znam da je u jednom od ranijih revizorskih izvještaja bilo primjedbi u smislu da je potrebno sagledati mogućnost prenosa vlasništva zemljišta na BiH. Mislim da je o tome spor", pojasnio je Trbić.

On je rekao da bi objekat trebalo da se gradi na zemljištu bivše vojne neperspektivne imovine, tačnije kasarne u Trapistima.

"To je zemljište koje je dodijeljeno Vladi Republike Srpske i sad je u njenom vlasništvu, koja sa Agencijom ima ugovor o građenju jednog objekta na tom zemljištu", istakao je Trbić, i dodao, da bi taj objekat trebalo da bude u vlasništvu IDDEEA, a zemljište u vlasništvu Vlade Republike Srpske.

"To zemljište bi trebalo da uredi IDDEEA, ali zakup neće plaćati. Dakle, iznajmljivanje zemljišta je na 99 godina i objekta bez nakande", rekao je Trbić.

On je naglasio da projektna vrijednost objekta iznosi 22,5 miliona KM sa opremanjem, uključujući opremanje IT i ostalih sektora. Prema njegovim riječima, građevinska dozvola za izgradnju objekta u kojem bi trebalo da bude smještena IDDEEA ističe 10. oktobra i ukoliko odmah ne bude raspisan tender za izgradnju, koji je otvoreni postupak i dugo traje, može doći do situacije da ne bude izabran izvođač do tog roka, a onda kad istekne građevinska dozvola, mora se ići u ponovnu proceduru.

"U međuvremenu je došlo do izmjene određenih zakona koji predviđaju drugačije projektovanje, tako da bismo morali ponovo ići u projektovanje i svu drugu proceduru do građevinske dozvole i to bi nam sigurno uzelo najmanje godinu, godinu i po dana vremena da se ponovo dođe do građevinske dozvole koju mi sad već imamo", naglasio je Trbić.

On tvrdi da Savjet ministara BiH mora da donese odluku o projektnom finansiranju, odnosno odluku o izmjeni odluke koju je IDDEEA tražila, s obzirom da u prethodnoj odluci od 2011. godine nisu postojale cijene, jer u to doba nije bilo projekta.

"Dakle, sad znamo projekat i treba donijeti izmjenu odluke, što čekamo od 2015. godine. Zašto, to pitajte njih. Problem je što mi imamo predviđeno dugoročno finansiranje, a imamo i po zakonu za ovu godinu skoro 11 miliona KM. Međutim zakon ide godinu za godinu, a mi nemamo odluku za preostali dio do 22,5 miliona KM, zbog čega je potrebna odluka Savjeta ministara BiH za ukupno projektno finansiranje", pojasnio je Trbić.

On ističe da IDDEEA trenutno radi u privatnom prostoru i tvrdi da uslovi u kojima radi kao važna institucija nisu adekvatni sa više aspekata, a prvo sa ljudskih.

"Kad pogledate u kakvim uslovima ljudi rade, zaista biste se frapirali. S druge strane, to su izuzetno visoko sofisticirane mašine pomoću kojih mi unosimo podatke u dokumenta i tamo za sada ne postoje uslovi koji su propisani standardima u koji treba da se vrši takva personalizacija, pogotovo za rad servera koji ne smiju da stanu nijednog minuta", upozorio je Trbić i dodao da iznad servera prokišnjava.

On je podsjetio na probleme oko nabavke dokumenata, naročito pasoša. Zgrada koju bi pravili, kaže Trbić, nudi takvu mogućnost da postepeno budu stvoreni adekvatni uslovi da Agencija ima svoju štampariju, a to bi ova zgrada omogućila.

"Personalizacija i serveri moraju biti jedni pored drugih. Na taj način bismo smanjili troškove jer bismo mi nabavljali materijal i radili i ne bismo imali zastoja u smislu rizika da na vrijeme ne obavimo tendere i da nam građani ostanu bez dokumenata. Ovdje se radi i o drugim dokumentima, ne samo ličnim, mi ovdje imamo tablice, vozačke dozvole, pogranične, stikere", pojasnio je Trbić.

Izvor: SRNA