X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
21/04/2017 |  11:29 ⇒ 11:42 | Izvor: RTRS

Ono kad ti iza kuće dopluta ledena gromada (FOTO)

Maleni i uspavani gradić Ferilend u Njufaundlendu na samom istoku Kanade preko noći je postao toliko velika turistička senzacija da i sam gradonačelnik ne zna gdje će sa svim ljudima koji neprestano dolaze.
Santa leda - Foto: REUTERS
Santa ledaFoto: REUTERS

Razlog iznenadnog turističkog ’buma‘ su ogromne sante leda koje prolaze kraj obale Ferilenda, piše „Si-Ti-vi njuz”.

„Malo sam šokiran ovakvom navalom, ali očigledno ljude zanimaju ovakve stvari“, rekao je Adrijan Kavanag, koji muku muči sa smještajem i zakrčenim ulicama prema gradiću za koji do juče gotovo niko nije čuo.

S obala Njufaundlenda i Labradora već godinama se mogu vidjeti glečeri koji su se odvojili od Arktika i plutaju morem, ali ove godine pravu senzaciju je izazvala jedna ogromna santa leda koja se „usidrila“ u neposrednoj blizini  Ferilenda.

Santa leda (Foto: REUTERS)

„Ponekad glečeri zapnu u zaleđenom moru i tu stoje do kasnog proljeća ili ranog ljeta, ali čini se da se ovaj nasukao i da će tu ostati duže vrijeme“, kaže gradonačelnik koji je priznao da nikada nije vidio veći glečer.

Ferilend je tako postao jedino mjesto na svijetu koje je globalno otopljenje razveselilo.

„Imamo informaciju da Atlantikom pluta još puno santi… Mnogo više nego proteklih godina“ rekao je jedan biznismen iz Ferilenda zadovoljno trljajući ruke…

S druge strane, ribari baš i nisu najsrećniji, kažu da im glečeri poprilično ometaju posao.

Izvor: Јutarnji