latinica  ћирилица
26/04/2017 |  22:03 | Autor: RTRS

Bastašić: Potomci žrtava nikad neće biti neprijatelji Srpske

Predsjednik Udruženja "Јadovno 1941." iz Banjaluke Dušan Bastašić rekao je da članovima udruženja potomaka nikada nije padalo na pamet da se bave istorijskom naukom, ali da, ipak, imaju pravo da reaguju na djelatnosti pojedinaca i organizacija, kao i na procese za koje procijene da ugrožavaju dostojanstvo žrtava i njihovih potomaka.
Dušan Bastašić - Foto: SRNA
Dušan BastašićFoto: SRNA

On u pisanoj izjavi Srni poručuje da udruženja potomaka i poštovalaca žrtava, vršeći plemenitu misiju, nisu i nikada neće svojim aktivnostima biti u funkciji neprijatelja Republike Srpske.

Bastašić navodi da su Udruženje "Јadovno 1941." i on proglašeni amaterima i potpuno nekompetentnim, te da nema razloga da dio stručne javnosti pokazuje aroganciju prema udruženju potomaka.

On poručuje da je kovanica iz prošlog sistema "Pustite istoriju istoričarima" koštala Srbe mnogo i dovela do vrhunca kulturu zaborava na naše žrtve.

"Nikada nama, članovima udruženja potomaka nije padalo na pamet da se bavimo istorijskom naukom. Ipak, svako od nas ima svoju ličnu istoriju, istoriju porodice, kraja iz koga potiče, saznanja usvojena tokom odrastanja i neotuđivo pravo da tu svoju baštinu koristi u interpretaciji današnjice i kreiranja sigurnije sutrašnjice", naglašava Bastašić.