latinica  ћирилица
30/04/2017 |  17:46 ⇒ 01/05/2017 | 08:46 | Autor: RTRS

Nedopustivo ponašanje vlasti u Sarajevu prema stradanju u Dobrovoljačkoj (VIDEO)

Četvrt vijeka od ubistva vojnika ЈNA u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine, biće obilježeno u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu.
Dobrovoljačka - Foto: Screenshot
DobrovoljačkaFoto: Screenshot

Preživjeli vojnici i porodice stradalih, ove godine neće u grad na Miljacki. Razlog - sarajevske vlasti ne dozvoljavaju postavljanje spomen ploče ubijenim vojnicima, niti su ikada dozvolili obilježavanje na mjestu zločina.

- Nedopustiv je odnos federalnih i kantonalnih vlasti u Sarajevu prema stradanju u Dobrovoljačkoj, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Ni nakon 25 godina od ubistva vojnika ЈNA na sarajevskim ulica 2. i 3. maja 1992. godine, niko nije procesuiran. To dovoljno govori o odnosu pravosuđa BiH prema stradanju vojnika Јugoslovenske narodne armije, izjavio je predsjednik Republike Milorad Dodik, za SRNU.

- Porazno je da ovaj podmukli zločin nikada nije dobio sudski epilog, a porodice žrtava bar moralnu satisfakciju. Pravosuđe je u funkciji stereotipa, koji je ranije plasiran. To, naravno, govori o BiH, ističe predsjednik Srpske.

Za razliku od Federacije, gdje je Srbima malo toga dostupo, Bošnjaci nesmetano obilježavaju stradanje svojih sunarodnika u Srpskoj, kaže predsjednik Dodik. Sarajevske vlasti ni ove godine nisu dozvolile postavljanje spomen ploče, niti da obilježavanje bude na mjestu zločina u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj. U Srpskoj su odlučili da ove godine stradnje vojnika ЈNA obilježe u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu.

- Mi se ne plašimo, da neko ne pomisli da se mi plašimo da idemo, nego želimo da nam stvore uslove, ni manje ni više, nego što mi njima stvaramo kad obeiljžavaju njihove događaje na teritoriji Republike Srpske, poručio je Velimir Dunjić, predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja. 

Podsjećamo, u prvim danima maja 1992. godine u opštem napadu muslimanskig paravojnih formacija na pripadnike ЈNA ubijena su 42 vojnika, oficira i civila, 71 ranjen, 207 zarobljeno. Samo u Dobrovoljačkoj, u napadu na kolonu u povlačenju ubijeno je 9 pripadnika ЈNA.

- U koloni su počeli da maltretiraju vojsku, pucali su im u glavu dok su ležali nenaoružani na asfaltu. Vojnika Tomovića su ubili u putničkom vozilu opel kadet tako što je ovaj stao na haubu i pucao u njega i pukovnika Enesa Taso kroz šoferšajbu. Znači niko od njih tada nije bio naoružan, priča Željko Pantelić, bivši pripadnik ЈNA /3.5.2016./

I dok niko ni četvrt vijeka nije odgovarao za zločin nad golobradim i mahom nenaoružanim pripadnicima ЈNA, sljedbenici njihovih ubica, Zelene beretke, svakog 3. maja okupe se na istom mjestu, kao i preživjeli vojnici i porodice žrtava. Na drugu deceniju od zločina, 2012.godine, pripremili su nezaboravan doček.

 I redovno, čim učesnici kolone okrenu leđa, bijele ruže koje simbolizuju ubijene vojnike ЈNA, završe u smeću. Ipak, iza rešetaka i na smetljištu istorije možda bi konačno trebalo da završe oni koji su u njih pucali i spalili suživot u, do tada, mulitetničkom Sarajevu.