latinica  ћирилица
05/05/2017 |  17:59 ⇒ 06/05/2017 | 00:04 | Autor: RTRS

Ko i zašto zloupotrebljava Sputnjik da bi narušio ugled RTRS-u? (VIDEO)

Vijest koju je BN televizija objavila kao udarnu o tome da je ruski Sputnjik ustupio prava ovoj televiziji za prenos parade za Dan pobjede iz Moskve je lažna, za SRNU je potvrdila Ljubinka Milinčkić, glavna urednica Sputnjika u Srbiji.
Ljubinka Milinčić - Foto: RTRS
Ljubinka MilinčićFoto: RTRS

Zloupotrebljen je i logo Sputnjika, a sam portal ove televizije je nekoliko puta mijenjao informaciju. Iza cijele priče krije se ime Saše Savićevića, koji je vlasnik privatne firme Sputnjik konsalting iz Beograda.

U dopisu koji je Saša Savićević poslao televiziji BN a koja je spremno dočekala, navodi se da je, kako kaže, zbog lošeg tretmana prema ruskim medijima u Republici Srpskoj pravo prenosa ustupljen BN-u.

Glavni urednik ruske agencije "Sputnjik" u Srbiji Ljubinka Milinčić izjavila je SRNI da nije tačno da je ovaj medij ustupio pravo BN televiziji. Ispitaće otkud njihov logo na portalu Bn televizije.

Saša Savićević je vlasnik agencije Sputnjik, koja ima sjedište u Beogradu, bar prema podacima dostupnim na sajtu. Na telefonske pozive ove agencije niko se nije javljao, niti na adresi navedenoj na sajtu postoji ova agencija. Na telefonske brojeve navedene u dopisu BN-u, Savićević se popodne nije javljao ili je bio nedostupan.

Isti mejl sa zloupotrebljenim logom Sputnjika, stigao je i na adresu ruske ambasade u Sarajevu.

- Danas je za sve nas glavna tema proslava Dana Velike Pobjede 9. maja! Znamo da se u BiH i Republici Srspkoj većina sjeća  tog datuma.  Parada Pobjede na Crvenom trgu u Moskvi je važan događaj za nas, koji tradicionalno čekaju tv gledaoci ovdje, rekao je potparol Ambasade Rusije u BiH Anton Sokolov.

- Što se tiče situacije oko kompanije "Sputnik Konsalting" iz Banjaluke, predlažemo da se vratimo ovom pitanju kasnije, dodao je Sokolov i naglasio da je sada važno da se obezbijedi emitovanje Parade na lokalnoj televiziji koja ima maksimalni broj gledalaca, a to jeste RTRS.

Vlast u Republici Srpskoj već godinama ima izvanredne odnose sa svim medijima iz Rusije i ne vodi nikakvu dvoličnu politiku kako to, putem BN televizije, pokušava da plasira javnosti Saša Savićević, rečeno je Srni u kabinetu predsjedika Republike Srpske. Navode da je Sputnjik konsalting Savićevićevo privatno preduzeće, te da nije riječ o ruskoj informativnoj agenciji "Sputnjik".

"Dezinformisanjem javnosti i iznošenjem laži na račun kabineta predsjednika Republike i našeg odnosa prema ruskim medijima, Savićević, iz samo njemu znanih razloga, izmišlja konflikt gdje ga nikada nije bilo niti će ga biti. Zbog svega toga uredno smo obavijestili Ambasadu Ruske Federacije u BiH koja je, kako su nas obavijestili, već preduzela sve mjere da se raskrinka pozadina plasiranja laži, odnosno, pokušaja stvaranja konflikta na relaciji kabinet predsjednika Srpske - ruski mediji", poručeno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Ko i zašto zloupotrebljava logo Sputnjika

Da je namjera zloupotrebe Sputnjika bio obračun sa Miloradom Dodikom, objavio je popodne i pravi Sputnjik na svom sajtu.

Saša Savićević je Banjalučanin, dva puta osuđivan i dva puta pomilovan od nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića. Paradu za Dan pobjede gledajte u utorak, 9.maja na RTRS-u od 9 časova.