latinica  ћирилица
12/05/2017 |  08:13 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

VRS odbranila slobodu srpskog naroda

Predsjednik Milorad Dodik poručio je danas da je VRS nesumnjivo odbranila slobodu srpskog naroda i stvorila temelje Srpske.
Milorad Dodik i Željka Cvijanović (Ilustracija: RTRS) -
Milorad Dodik i Željka Cvijanović (Ilustracija: RTRS)

"Ovdje smo da bismo odali počast borcima koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske, ali i svim pripadnicima Vojske Republike Srpske", rekao je Dodik u obraćanju u kasarni "Kozara" u Banjaluci na centralnoj svečanosti povodom 12. maja, Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

On je podsjetio da je Vojska Republike Srpske formirana u vrijeme raspada bivše Јugoslavije kada su Bošnjaci i Hrvati htjeli da otcijepe BiH od Јugoslavije.

Istakao je da je ponosam što je prisustvovao sjednici Narodne skupštine Republike Srpske kada je donesena odluka o formiranju Vojske Republike Srpske. Kada je srpski narod imao vojsku mogao je da se odbrani, a kada je nije imao događao se Јasenovac. On je naglasio da je država koju je stvorila Vojska Republike Srpske u interesu srpskog naroda i da nije uperena protiv bilo koga.

"Republika Srpska je simbol slobode srpskog naroda i nije uperena protiv bilo koga. Naš prioritet je opstanak Republike Srpske i sloboda srpskog naroda, ali i da odlučno branimo svoj Ustav, funkciju i prava. Ne želimo konflikt, nego mir. S ponosom morate, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, gajiti tradiciju Vojske Republike Srpske i prisjećati se naše slavne vojske", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ponovio je Republika Srpska za mir i za evrointegracije, a da srpski narod mora da odluči o članstvu u NATO-u koji ga je bombardovao.

Dodik je pripadnike Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka pozdravio tradicionalnim pozdravom "Pomoz` Bog, junaci!".

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da je nemjerljiv doprinos Vojske Republike Srpske u stvaranju Srpske i slobodi srpskog naroda. Podsjetio je da su u odbrambeno-otadžbinskom ratu svi bili jedinstveni jer se osjećalo se zajedništvo i pripadnost istoj zastavi, teritoriji, cilju i ustavnom poretku.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović u čestitki svim građanima Republike Srpske povodom 12. maja - Dan Vojske Republike Srpske istakla da treba podsjetiti ljude koji baštine tradiciju i iste one vrijednosti Vojske Republike Srpske kroz Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk da znaju da je to velika čast.

Izvor: SRNA