latinica  ћирилица
18/05/2017 |  16:33 ⇒ 17:10 | Autor: RTRS

Genjac: Smanjen broj žrtava trgovine ljudima

BiH je do 2004. godine prevashodno bila zemlja krajnjeg odredišta ili tranzita za žrtve trgovine ljudima iz zemalja Istočne Evrope, nakon čega su vlasti u BiH preduzele mjere koje su dovele do smanjenja broja identifikovanih žrtava trgovine ljudima, izjavio je danas u Beogradu član Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac.
Sarajevo - Beograd - radionica o trgovini ljudima - Foto: SRNA
Sarajevo - Beograd - radionica o trgovini ljudimaFoto: SRNA

U obraćanju učesnicima Međunarodne radionice o saradnji evropskih parlamentaraca u borbi protiv trgovine ljudima na Balkanu, Genjac, koji je zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava parlamenta BiH, istakao je problem radne eksploatacije, prvenstveno muškaraca, iz BiH na gradilištima u inostranstvu.

Genjac je naveo i problem prosjačenja kao direktnu posljedicu složene ekonomske i socijalne situacije u zemlji, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, sudska praksa procesuiranja krivičnih djela iz oblasti trgovine ljudima u BiH veoma je skromna zato što se pri njihovom kvalifikovanju dolazi do pitanja radi li se o trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije ili lošim uslovima rada i potplaćenom radu.

Genjac je rekao da je u BiH, prema Izvještaju o stanju u oblasti trgovine ljudima za 2015. godinu, identifikovano ukupno 35 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od čega je 18 punoljetnih, a 17 maloljetnih

U tu grupu, naveo je, najčešće spadaju žrtve navođenja na prostituciju, seksualnog iskorištavanja, trgovine ljudima u svrhu prosjačenja, te prodaje radi sklapanja braka.

Govoreći o procesuiranju tih slučajeva, Genjac je naglasio da su sudovi tokom 2015. godine izrekli deset osuđujućih presuda protiv četrnaest osoba za krivična djela trgovine ljudima i krivična djela koja se povezuju sa trgovinom ljudima.

Na kraju obraćanja, Genjac je poručio da se u BiH kontinuirano provode aktivnosti s ciljem jačanja kapaciteta za podizanje svijesti o problemu trgovine ljudima, programi podrške žrtvama nasilja na osnovu pola, kao i programi podrške žrtvama trgovine ljudima.

Konferenciji prisustvuje i predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava parlamenta BiH Borislav Bojić.

Izvor: SRNA