latinica  ћирилица
14/06/2017 |  10:37 ⇒ 14:45 | Autor: RTRS

Poreska uprava Republike Srpske blokirala račune zdravstvenih ustanova

Računi svih domova zdravlja i bolnica u Republici Srpskoj koji nisu izmirili svoje tekuće obaveze za poreze i doprinose biće blokirani jer Poreska uprava Srpske postupa po zaključku koji je dobila od Vlade, izjavila je direktor Poreske uprave Republike Srpske, Zora Vidović.
Info pult u Poreskoj upravi RS - Foto: RTRS
Info pult u Poreskoj upravi RSFoto: RTRS

Vidovićeva je pojasnila da su računi domova zdravlja blokirani u istočnom dijelu Republike Srpske i dijelu Hercegovine, te da joj trenutno nije poznato kolika su pojedinačna dugovanja domova zdravlja za poreze i doprinose.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, Milenko Granulić kaže da niko neće da blokira račune velikih zdravstvenih ustanova koje su dužne za doprinose po nekoliko miliona KM, već malim zdravstvenim ustanovama koje su dužne dva do tri doprinosa.

Pozvao je resorno ministarstvo i Poresku upravu Republike Srpske hitno reaguju kako bi se deblokirao račun ovih domova zdravlja da zaposleni ne bi ostali bez plata.

Bogdanić: Zdravstvene ustanove moraju ispunjavati zakonske obaveze!

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je obaveza svih zdravstvenih ustanova u Srpskoj da redovno izmiruju svoje tekuće obaveze za poreze i doprinose.

"Zdravstvenim ustanovama koje plaćaju tekuće obaveze za poreze i doprinose neće biti blokirani računi", rekao je Bogdanić novinarima u Banjaluci, komentarišući odluku Poreske uprave da zbog neplaćenih poreza i doprinosa blokira račune domovima zdravlja u istočnom dijelu Srpske.

Bogdanić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske ranije donijela odluku da će se za sve zdravstvene ustanove koje uplaćuju tekuće poreze i doprinose naći način rješavanja zaostalih potraživanja po osnovu poreza i doprinosa, ali da sve one moraju redovno plaćati zakonske obaveze.

Izvor: SRNA