latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:28 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Sindikat "Šuma Srpske": Povlačenje Pravilnika o radu ili generalni štrajk (VIDEO)

Predstavnici Sindikalnog odbora Јedinstvene udružene sindikalne organizacije "Šuma Srpske" stupitiće u generalni štrajk ako poslodavac u roku od sedam dana ne povuče Pravilnik o radu koji je, kako tvrde donesen bez dogovora sa sindikatom.
Sindikat "Šuma Srpske" - Foto: RTRS
Sindikat "Šuma Srpske"Foto: RTRS

Tvrde i da postoje pritisci na radnike za formiranje novog sindikata iako kažu da oni imaju reprezentativnost za zastupanje radnika.

Predsjednik Udruženih sindikalnih organizacija ЈP "Šume RS" Dušan Marković kaže da stanje u ovom javnom preduzeću nije dobro, što je konstatovano na današnjem sastanku i da je ukazano i na probleme sa kojima se susreću u gazdinstvima.

"Predlažemo poslodavcu da u što kraćem roku bude donesen kolektivni ugovor da bi smirili situaciju, odnosno da ne bi dijelili radnike jer će se radnici oduprijeti ovakvom stanjuu koje poslodavac poručuje radnicima", istakao je Marković.

Direktor Šuma Srpske, Risto Marić ističe da je Pravilnik, prema prijedlogu Uprave, usvojio Nadzorni odbor preduzeća, a preporuke za njega dala Vlada, koja je željela da sva javna preduzeća imaju usklađene troškove.

Marić kaže i da ovo preduzeće od 2007. nema reprezentativan sindikat.

"Vlada Srpske donijela je odluku da sva javna preduzeća i ona koja nemju kolektivni ugovor moraju postupiti po pravilniku, odnosno odluci vlade. Do 1.jula ćemo riješiti pitanje kolektivnog ugovora tako da neće biti spora kada je u pitanju pravilnik o radu. Ovaj pravilnik, koji se našao do donošenja kolektivnog ugovora, neće ni na koji način ni sa kojom odredbom umanjiti plate ranicima", istakao je Marić.