latinica  ћирилица
14/06/2017 |  18:15 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Pavlović: Prestati sa izvinjenjima u ime srpskog naroda

Predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojin Pavlović pozvao je srpske političare sa svih nivoa vlasti da prekinu praksu izvinjavanja za navodne zločine u Srebrenici, jer to bošnjačka udruženja ne uvažavaju i ne prihvataju poziv na praštanje i pomirenje.
Vojin Pavlović - Foto: Sensservis
Vojin PavlovićFoto: Sensservis

"To potvrđuje i najnoviji primjer kojim `majke Srebrenice` poručuju da je nepoželjno da komemoraciji 11. jula u Potočarima prisustvuje načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić nakon njegove izjave da bi se odazvao pozivu i otišao da oda poštu nastradalima", izjavio je Pavlović Srni.

On kaže da je praksa pokazala da su sve dosadašnje posjete Srba Potočarima i odavanje pošte žrtvama omalovažavane od bošnjačkih udruženja za koja su svi Srbi zločinci i uprkos sudskim presudama traže kolektivnu odgovornost i ukidanje Srpske, a od Srbije bi ogromnu odštetu da je dovedu do bankrota, a oni da generacijama žive na račun svojih poginulih.

"Svako srpsko obraćanje za dolazak na komemoraciju 11. jula u Potočare za `majke Srebrenice` predstavlja prihvatanje krivice i odgovornosti cijelog srpskog naroda i svi koji se izvinjavaju neka to čine u lično, a ne u ime naroda, jer je dosta bilo poniženja, omalovažavanja, uvreda, pa i fizičkih napada na Srbe koji su dolazili na komemoraciju prethodnih godina", poručio je Pavlović, ističući da se taj odnos nikada neće promijeniti.

Prema njegovim riječima, za srebrenička bošnjačka udruženja proistekla iz rata cijeli srpski narod je zločinački, a Republika Srpska "genocidna", a na drugoj strani ta udruženja negiraju zločine počinjene nad srpskim narodom ovog kraja, omalovažavaju i ignorišu srpske žrtve i štite počinioce zločina nad Srbima proglašavajući ih svojim nacionalnim herojima.

"Svaki Srbin koji ide u Potočare na komemoraciju treba da zna da ide da se pokloni onima koji su počinili zločine nad srpskim civilima u i oko Srebrenice ubivši više od 3.000 Srba 1992. i 1993.godine", upozorava Pavlović.

Više od polovine srpskih žrtava bili su civili koji su svirepo ubijani na razne načine u svojim kućama, dvorištima i na njivama.

"Sudovi za te zločine nisu nikog osudili, a uvijek je obrazloženje da su počinioci nastradali u julu 1995. godine što govori da je u Potočarima najveće groblje počinilaca zločina na svijetu", zaključio je Pavlović.

Izvor: SRNA