latinica  ћирилица
19/06/2017 |  18:29 ⇒ 20/06/2017 | 08:44 | Autor: RTRS

Da li je riješena "pasoška kriza"? (VIDEO)

Da li će građani, konačno, u zakonom predviđenom roku dobijati svoje putne isprave?
CIPS - Foto: RTRS
CIPSFoto: RTRS

Nadležni uvjeravaju da je sporni repromaterijal za izradu pasoša stigao u petak i da su u IDDEE-i, vikend proveli radno kako bi nadoknadili zaostatak u izdavanju pasoša. Problem je, ipak, samo privremeno riješen, jer je na novi tender ponovo uložena žalba.

Banjalučanka Biljana Topić zahtjev za pasoše za sebe i za dijete predala je 16. maja. Tada joj je i rečeno da će na njih čekati mjesec dana.

- Došla sam 16. i tada mi je gospođa rekla da pasoši nisu gotovi. Danas sam slučajno prošla i rekoh da vidim da nisu gotovi i bili su - kaže ona.

Pasoši u hitnoj proceduri po cijeni od 200 KM sve vrijeme su izdavani uredno i u roku od nekoliko dana. Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović uz uvjeravanja da je "pasoška kriza" konačno gotova, danas je podsjetio da je Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH jednogodišnji ugovor sa Milbauerom potpisala u martu ove godine, a da je tim ugovorom propisan isporuka do 55.000 putnih isprava građanima BiH.

"Pasošku krizu" izazvao je, tvrdi Osmanović, neočekivani problem sa nedostatkom repromaterijala kod dobavljača.

- Milbauer se doveo u poziciju da nije imao repromaterijal, prije svega specijalni papis koji se koristi za izradu pasoša. Dobio sam informaciju da je materijal stigao u petak i da oni od danas rade u punom kapacitetu, čak u povećanoj aktivnosti na izradi pasoša - rekao je Osmanović.

U isto uvjerava i direktor nadležene Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Arif Nanić. U toku je novi, četvrti međunarodni tender, na četiri godine. Sudbinu ovog tendera saopštiće u narednim danima Kancelarija za žalbe. Francuska kompanija Gemalto ponovo se žalila.