latinica  ћирилица
21/06/2017 |  10:49 ⇒ 13:10 | Autor: RTRS

Trebinje ugostilo Dukatfest (VIDEO)

Defileom ulicama i nastupima na Trgu slobode, u Trebinju je prvi put otvoren deseti Internacionalni festival kulture Dukatfest.
Trebinje -
Trebinje

Krajnji jug Srpske i danas će biti domaćin ansamblima iz Poljske, Indonezije i Portorika.

Dukatfest u Trebinju počeo je izložbom "Art and Craft" na Trgu slobode. Na tri štanda, ansambli iz Poljske, Indonezije i Portorika predstavili su suvenire, tradicionalne nošnje i druge proizvode kućne radinosti iz zemalja iz kojih dolaze.
U večernjim satima, priređen je i koncert muzičko-plesnih ansambala.

Folklorista iz Indonezije kaže da je ovo poodneblje za njih, u odnosu na ostatak Evrope, veoma lijepo i novo iskustvo.

Član ansambla iz Venecuele kaže da su prvi put u Evropi, a tako i u Republici Srpskoj, te ističe da ih je oduševio narod i gostoprimstvo.

Dukatfest godinama povezuje kulture gradova sa različitih kontinenata. Oduševljeni Trebinjem i njegovom kulturom, i naredne godine, kkao su naglasili, nastojaće da ga posjete.

Direktorka Dukatfesta Nikolina Čato kaže da su do sada organizovali posjete gradovima u Krajini, ali da su ove godine došli u Trebinje i da su zbog toga veoma zadovoljni.

- Prvi put smo u Trebinju. Nadamo se da će ovo postati praksa i da ćemo i iduće godine nastupati ovdje - istakla je Čato.

Internacionalni festival organizovan je u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta, a pokrovitelj je Grad Trebinje.

Osim prodajne izložbe suvenira u okviru Dukatfesta, večeras će se Trebinjcima igrom i pjesmom predstaviti ansambli iz Portorika i Poljske.