latinica  ћирилица
26/06/2017 |  20:40 ⇒ 27/06/2017 | 09:01 | Autor: RTRS

Usvojene izmjene zakona, Vlada Srbije dobija još dva ministarstva

Narodni poslanici Srbije usvojili su Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ministarstvima koji predviđa osnivanje dva nova ministarstva - za zaštitu životne sredine i za evropske integracije.
Skupština Srbije (foto: www.mondo.rs) -
Skupština Srbije (foto: www.mondo.rs)

Za izmjene zakona, čije je usvajanje predložio šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović, glasalo je 157 poslanika, 11 je bilo protiv, a nisu glasala dva poslanika.

Glasanju nije prisustvovao lider Јedinstvene Srbije Dragan Marković, koji je ranije najavio da neće podržati izbor Ane Brnabić za premijera, a u sali su bili poslanici njegove stranke koji su podržali zakon.

Prema ranijim najavama, mandatarka Ana Brnabić trebalo bi u sreijdu u Skupštini Srbije da predstavi ekspoze i sastav nove vlade.

Pošto je poslove Ministarstva ekologije do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, utvrđena je i izmjena djelokruga tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U delokrugu rada novog Ministarstva zaštite životne sredine biće i poslovi u vezi sa podrškom i stvaranjem uslova za pristup i realizaciju projekata u oblasti životne sredine za čiju realizaciju su Srbiji na raspolaganju sredstva iz pretpristupnih fondova EU, donacije i drugi oblici razvojne pomoći.

Osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine predviđeno je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u toj oblasti u procesu pridruživanja EU.

Izmjenama zakona predviđen je prestanak rada Kancelarije za evropske integracije, s ozbirom na to da će njene poslove preuzeti novo Ministarstvo za evropske integracije.

Osnivanje Ministarstva za evropske integracije predviđeno je usljed značajno većih obaveza i obima poslova u procesu pridruživanja EU, a posebno imajući u vidu sve veće obaveze u pogledu neposredne komunikacije sa samim institucijama EU.

Na to, kako je naveo predlagač u obrazloženju, može bolje odgovoriti ministarstvo kao samostalni organ državne uprave, nego što bi to mogla dosadašnja Vladina Kancelarija za evropske integracije.

Izmjenama zakona predviđena je i izmjena u delokrugu Ministarstva privrede, tako što će Ministarstvo rudarstva i energetike preuzeti poslove koji se odnose nja pripremu prijedloga akata o imenovanju i razriješenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društva koja obavljaju djelatnost proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom.

Ta izmjena je predviđena zbog potrebe usaglašavanja sa važećim Zakonom o energetici, ali i sa potrebom usaglašavanja sa standardima EU u toj oblasti.

Takođe, predviđeno je i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Izmjene djelokruga rada Ministarstva pravde posljedica su usklađivanja sa, u međuvremenu donesenim zakonima koji uređuju pravosudne profesije i rad pravosudnih organa.

Izmjene Zakona o ministarstvima stupiće na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

Izvor: Tanjug